U Memorijalnom centru Potočari danas je obilježena 17. godišnjica zvaničnog otvaranja Memorijalnog centra i ukopa 107 identifikovanih žrtava genocida počinjenog u julu 1995. godine u Srebrenici.

Memorijalni centar je 20. septembra 2003. godine otvorio tadašnji predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Bill Clinton.

Cvijeće na spomen obilježja danas su položile članice Udruženja “Pokret majki enklava Srebrenica – Žepa”, Udruženja “Žene Podrinja”, Udruženja ” Žene Srebrenice”, kao i Udruženja “Srebreničke majke”, bošnjački predstavnici u lokalnoj vlasti Opštine Srebrenica i predstavnici Ureda visokog predstavnika u našoj zemlji.

Predsjednica Udruženja ” Pokret majki enklava Srebrenica – Žepa” Munira Subašić izjavila je da je na današnji dan, prije 17 godina, poslana poruka majki Srebrenice da se u Srebrenici desio genocid.

“Ovaj Memorijalni centar nam mnogo znači i opomena je da se ne ponovi genocid i da se nikada ne zaboravi”, rekla je Subašić.

U Memorijalnom centru Potočari 2003. godine obavljen je prvi ukop identifikovanih žrtava genocida. Te godine klanjane su tri dženaze i ukopano je 969 žrtava genocida. Od tada do danas klanjano je dvadeset kolektivnih dženaza i obavljen ukop 6.652 žrtava genocida. Ukopane žrtve genocida pronađene su na više od 150 različitih lokacija – od toga 77 masovnih grobnica.

U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari najmlađa ukopana žrtva je novorođenče Fatima Muhić, a najstarija žrtva Šaha Izmirlić je imala u vrijeme ubistva 94 godine.