U Zagrebu je danas obilježena 28. godišnjica pogibije jednog od najboljih hrvatskih i jugoslovenskih košarkaša svih vremena Dražena Petrovića (1964-1993).

Delegacija košarkaškog kluba Cibona, u prisustvu njegove majke Biserke i zamjenika gradonačelnika Zagreba Luke Korlete, položila je vijenac i zapalila svijeću na njegovom grobu na Mirogoju.

“Dražen je jači od svega, 28 godina ga fizički nema, a ni sama nisam mogla znati da će toliko ući u ljude, i najveća njegova medalja je ljubav naroda. Zato nam je za proširenje Draženovog muzeja iz Pariza stigla njegova voštana figura za koju sam mislila da neće preživjeti”, rekla je Biserka Petrović, prenosi Hina.

“Nadam se da ćemo taj dio proširenja obaviti do njegovog rođendana zato što smo za proširenje veći dio obavili. To će za djecu biti predivna stvar jer su meni djeca na prvom mjestu. Dražen će pomoću svjetala u olimpijskim krugovima igrati košarku i djeca će gledati kako se sve može postići u životu s radom i radom. Ovih dana sam baš jako emotivna”, dodala je ona.

Sportski direktor Cibone Marin Rozić rekao je da je “ovaj dan uvijek težak, kao i da se stalno postavlja pitanje da li je moglo drugačije”.

“Dražen je bez obzira na tih 28 godina i dalje ‘živ’ i pripada svima nama. Izvor je čudesne inspiracije za sve one koji vole košarku. Njegova nevjerovatna energija, motivacija i rad su napravile da on ‘traje’ toliko dugo. Dražen i Cibona su nerazdvojni, on je primjer za sve naše mlađe generacije”, dodao je Rozić.

Dražen Petrović poginuo je 7. juna 1993. godine u saobraćajnoj nesreći na autoputu u Njemačkoj, u blizini Ingolštada prilikom povratka s reprezentativnog turnira u Poljskoj.