Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti kod Osnovne škole “Hilmi ef. Šarić” u Tarčinu danas je obilježena 28. godišnjica stradanja u kojem je od eksplozivnog dejstva granate ispaljene sa položaja Vojske Republike Srpske ubijeno sedam, a lakše i teže ranjeno šestero ljudi.

U ovom zločinu ubijeni su Adnan Aleta, Almasa Aleta, Omer Horman, Sanela Horman, Mustafa Nevesinjac, Mujo Svraka i Tanja Šiniković.

Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović, koja je u ime Kantona Sarajevo prisustvovala obilježavanju, rekla je da je bitno sjećati se i govoriti o žrtvama, ne samo zbog prošlosti i sadašnjosti, nego posebno zbog budućnosti.

“Potrebno je stalno govoriti o tome kako se takav gnusan čin ne bi ponovio ni ovdje niti bilo gdje na svijetu. No, bez obzira na prošlost, naša budućnost se mora graditi na ravnopravnosti svih naroda i građana. Moramo istrajavati na idejama na kojima Bosna i Hercegovina može i mora opstati, a to su ideja suživota, međusobnog uvažavanja i tolerancije”, naglasila je ministrica Hota-Muminović.

Obilježavanju godišnjice prisustvovali su članovi porodica ubijenih i njihovi sugrađani, predstavnici Općine Hadžići, Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 92- 95, Unije civilnih žrtava rata KS-a i Udruženja “Da se ne zaboravi i ne ponovi 92-95” Hadžići.