Polaganjem vijenaca i svetom misom zadušnicom danas je obilježena 28. godišnjica stradanja 33 hrvatska civila koje su u selu Grabovica, između Mostara i Jablanice, u noći s 8. na 9. rujna 1993. godine ubili pripadnici Armije RBiH.

Najmlađa žrtva tog zločina bila je Mladenka Zadro koja je imala tek nepune 4 godine, a najstarija Marko Marić 87 godina.

Vijence su položila izaslanstva Hrvatskoga narodnog sabora (HNS) BiH, udruga proisteklih iz Domovinskog rata, hrvatske sastavnice Oružanih snaga BiH, te brojni predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti.

“Već 28 godina čekamo da na jedan primjeren i dostojanstven način sve ono što je žrtvovano u BiH, a posebno ovdje u Grabovici, olakša da se skrušeno sjećamo žrtve koju su podnijeli i da nemamo stalnu traumu u njihovim obiteljima,” kazao je predsjednik HNS-a BiH Dragan Čović.

Predsjednik Udruge stradalih hrvatskih civila “Grabovica 93.” Josip Drežnjak naglasio je kako je Grabovica jedno od najtragičnijih stratišta hrvatskoga narod ali i jedna velika mrlja u BiH jer, kako je kazao, “nitko, čini se u ovoj državi, osim nas prisutnih, ne želi sprati i donijeti mir u duše pobijenih i preživjelih”.

Govoreći povodom 28. obljetnice pokolja u ovom selu, za koji se nije utvrdila zapovjedna odgovornost, Drežnjak je rekao kako je formiran i predmet u Tužiteljstvu.

“Predali smo dokaze do kojih smo došli, da je istureno zapovjedno mjesto bilo u Jablanici, da je te direktive potpisao Sefer Halilović. Može nam tužiteljstvo odgovoriti da ti dokumenti nisu legitimni, da su falsifikat ili nešto. Barem je nešto,” rekao je predsjednik Udruge hrvatskih stradalnika “Grabovica ’93.”

Nakon što je u službenom govoru poručeno kako se iz Grabovice šalje vapaj za procesuiranjem odgovornih, jedna mještanka čija je obitelj stradala u Grabovici, vidno razočarana, izišla je i rekla da se ne šalje vapaj, nego da političari trebaju doći i raditi svoj posao.

Naime, razočarane obitelji stradalih Grabovice, nastavljaju potragu za istinom, kao i preostalih 17 tijela koja još nisu pronađena.

Pred domaćim sudovima u BiH odgovarali su bivši pripadnici Armije RBiH, i to za pojedinačna ubojstva, ali nitko za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i po zapovjednoj odgovornosti.

Do danas je presuđeno petorici pripadnika Armije RBiH. Na devet godina zatvora osuđen je Mustafa Hota, na deset godina Enes Šakrak, dok su Nihad Vlahovljak, Sead Karagić i Haris Rajkić osuđeni na po 13 godina zatvora.

Za zločin u Grabovici Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju pravomoćno je kaznene odgovornosti oslobodio načelnika Glavnog štaba vrhovne komande Armije RBiH Sefera Halilovića.