Maršom putem spasa “Vlasenica – Sušica 2020” članovi Udruženja “Svjedoci svog vremena”su obilježili 28. godišnjicu zatvaranja vlaseničkog logora Sušica, te odali počast nevino stradalim i mučenim Bošnjacima Vlasenice i okolnih mjesta.

Koncentracioni logor Sušica je od maja pa do kraja septembra 1992. godine bio logor za zatvaranje,
mučenje, silovanje i ubijanje bošnjačkog stanovništva sa područja općine Vlasenica, ali i ostalih
podrinjskih općina.

Kroz taj logor je prošlo i bilo zatvoreno više od 8.000 osoba – muškaraca, žena, djece i staraca koji su držani u krajnje nehumanim uslovima. Logoraši su svakodnevno bili izloženi torturi, fizičkom mučenju, psihičkom maltretiranju, raznim oblicima seksualnog zlostavljanja, silovanju i na kraju su ubijani, o čemu svjedoči više masovnih grobnica: Ogradice, Debelo Brdo, Jelovačka česma, Tugovo…

Predsjednik Udruženja Svjedoci svog vremena Muhamed Papić kazao je da je poruka
obilježavanja zatvaranja Sušice jasna, a to je da se nikad nikom ne ponovi i ne dogodi ono što se
dogodilo narodu Bosne i Hercegovine.

“Želimo da pošaljemo jasnu poruku da nijednu žrtvu nikada nećemo i ne smijemo zaboraviti”, istakao je Papić.

Potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić prisustvovao je obilježavanju 28. godišnjice zatvaranja logora Sušica kod Vlasenice.

U obraćanju prisutnima, on je rekao da je veoma važno obilježavati svako mjesto na kojem su počinjeni teški zločini.

– Sušica i Vlasenica su mjesta velikih stradanja, progona i velikih zločina za koje je nažalost odgovarao mali broj ljudi. Mi danas imamo svega nekoliko presuđenih ratnih zločinaca za sve ono što se desilo ovdje u Vlasenici; to je nedopustivo, to je neprihvatljivo i za to najveću odgovornost snosi Tužilaštvo Bosne i Hercegovine koje očito nije radilo svoj posao, kazao je Salkić.

Učesnici Marša okupili su se u Mjesnoj zajednici Turalići, nakon čega su obišli sekundarne i masovne grobnice Ogradice, Debelo Brdo te nekoliko sekundarnih grobnica u kojima su pronađeni posmrtni ostaci nekadašnjih logoraša i stanovnika Vlasenice.

Marš se završio na lokalitetu Logora Sušica, polaganjem cvijeća, učenjem fatihe i historijskim časom.

Nakon obilaska Logora Sušica, kolona je na Memorijalnom kompleksu Rakita Vlasenica odala počast sahranjenim ubijenimu periodu 1992-95.

Kroz logor Sušica, u kojem je ubijeno oko 1.600 Bošnjaka tokom 1992. godine, od maja do septembra je prošlo oko 8.000 Bošnjaka sjeveroistočne Bosne.

Prema podacima Udruženja, među ubijenim civilima je oko 280 dječaka, a od 700 žena i djevojaka, mnoge su silovane i ubijene.

Za zločine u logoru Sušica i na području vlaseničke opštine generalno pravomoćno su osuđeni Dragan Nikolić u Haškom tribunalu na 20 godina zatvora te u Sudu Bosne i Hercegovine Predrag Bastah na 22 godine i Goran Višković na 18 godina.