Svake godine u oktobru obilježavaju se Dani hljeba i plodova zemlje. Ovaj dan nosi veliku poruku i na poseban način ističe značaj hljeba u životu ljudi, kao i njegovo simboličko i tradicionalno značenje. I ove godine učenici osnovnih i srednjih škola u Mostaru prezentovali su svoja kulinarska umijeća, te ih podijelili s prolaznicima.

Topao i sunčan jesenji dan izmamio je veliki broj Mostaraca na ulice, a na Šetnici Nikole Šubića Zrinjskog imali su priliku i počastiti se plodovima koje su vrijednim rukama izradili učenici osnovnih i srednjih mostarskih škola. Povod je manifestacija Dani hljeba i plodova zemlje koju tradicionalno organizuju mostarske škole.

Pekarski proizvodi, poslastice, voće, povrće – sve su to zajedno osmislili i pripremili učenici sa svojim profesorima kojima su počastili prolaznike.

„Naša škola 3 do 4 dana prije ove manifestacije, naši učenici donose šećer, kruh, voće, povrće, džemove i onda mi većinu toga, oko 80-90% stvari koje naša škola dobije, najviše ode u Starački dom, a neke od ostalih stvari mi ovdje na štandu postavimo i dajemo besplatno kome je potrebno i ko nema za namirnice on može uzeti kod nas i kod drugih škola”, ističe Rino Vrljić, učenik sedmog razreda OŠ “Silvije Strahimir Kranjčević” iz Mostara.

Dani hljeba zahvala su zemlji i vrijednim rukama koje je obrađuju da bi rađala bogatim plodovima.