Više regiona na istoku Australije evakuisano je usljed obilnih kiša i poplava koje su odnijele kuće, potopile puteve, blokirale gradove, a u mnogim područjima nema struje.

U Sidneju, najvećem gradu zemlje, vlasti apeluju da građani ostanu kod kuće jer se velika brana izlila,a mini-tornado pogodio je zapadno predgrađe i oštetio više od 30 kuća, obarajuću drveće i dalekovode, saopštile su službe za vanredne situacije.

Većina obale države Novi Južni Vels, u kojoj živi oko trećina od 25 miliona stanovnika australije, suočiće se sa pljuskovima i narednih dana.

Zvankičnici su izdali devet naredbi o evakuaciji za oko 15 oblasti.

Televizija je objavila snimke na kojima se vidi šteta koju su pričinile poplave – kuće u kojima je voda do prozora, ljudi se kreću kajakom kroz ulice i mnogi putevi su oštećeni. Jednu kuću voda je potpuno odnijela. Lokalni mediji javili su da su vlacnisi kuće evakuisani.

“Ovo neće biti laka nedjelja za nas. Kiša može prestati tek u četvrtak ili petak”, rekla je premijer Novog Južnog Velsa Gledis Beredžiklian na televizijskom brifingu.

Meteorolozi predviđaju za šire područje Sidneja vjetar koji će duvati brzinom većom od 70 kilometara na čas, uz nalete vjetra od preko 90 kilometara na čas.