Evropska unija i Velika Britanija objavili su danas dugački sporazum koji će najvjerovatnije uređivati trgovinsku i druge vidove njihove saradnje od 1. januara 2021, sada na mnogo nižem nivou.

Ambasadori članica EU i poslanici sa obje strane La Manša će se u narednim danima baviti s više od 1.240 strana “Sporazuma o trgovini i saradnji između EU i Velike Britanije”. Ambasadori EU bi trebalo da se sastanu u ponedjeljak.

Posljedice sporazuma će takođe pokušati da shvate i kompanije, koje se već dugo pitaju kakvi će biti budući uslovi poslovanja.

Najvažnija stvar je da će Velika Britanija i dalje moći da trguje robom s EU bez carina i kvota kada prelazni aranžman istekne u ponoć 31. decembra. Velika Britanija je napustila Uniju 31. januara ove godine.

Međutim, nekih nameta će svakako biti, pošto će London izgubiti mnoge pogodnosti članstva. Tu spadaju pristup vodama za ribolov i tržišta energenata, kao i veze važne za građane kao što su putovanja i studentske razmjene.

Članice EU bi trebalo da usvoje dogovor tokom sljedeće nedjelje, dok će britanski parlament o njemu glasati u srijedu. Ali čak i ako ga oni odobre, sporazum će 1. januara samo privremeno stupiti na snagu jer mora da dobije potvrdu i Evropskog parlamenta.

Evroposlanici su prošlog vikenda naveli da jednostavno nema dovoljno vremena za detaljno proučavanje teksta prije isteka roka, pa će o tome razgovarati i glasati u januaru i februaru, ako sve bude teklo glatko.

I pored sporazuma, ostalo je mnogo nerazjašnjenih pitanja, među kojima je i bezbjednosna saradnja, pošto će London izgubiti pristup informacijama i evropskim policijskim bazama podataka, kao i pristup evropskom tržištu finansijskih usluga.