Ibrahim Spahić, predsjednik Međunarodnog centra za mir koji obilježava 30 godina djelovanju u oblasti ljudskih prava i sloboda i u umjetnosti, objavio je imena dobitnika Nagrada “Srebreno drvo”, značajnih ličnosti i umjetnika koji su dali izuzetan doprinos Bosni i Hercegovini.

Nagrada “Srebreno drvo” – Nedžad Kurto za arhitekturu bit će dodijeljena dobitnicima: Asocijaciji arhitekata i Urban futuri. Dobitnice nagrade “Srebreno drvo” – Mica Todorović za vizuelnu umjetnost su: Selma Selman i Mila Panić.

Dobitnici nagrade “Srebreno drvo” – Matjusa Blum za muziku su: Muzička akademija UNSA i BOZAR, Brisel.

 Dobitnice nagrade “Srebreno drvo” – Hamza Bakšič za medije su: Gordana Knežević i Christiane Amanpour, NY. Dobitnici nagrade “Srebreno drvo” – Riki Levi za pozorišnu umjetnost su: Balet Narodnog pozorišta Sarajevo i Pratibha Prahlad, New Delhi.

Nagrada za “Srebreno drvo” – Alojz Benac za očuvanje i zaštitu baštine bit će dodijeljena Muzeju XIV ZOI i Muzeju “Valter brani Sarajevo”.

Dobitnici nagrade “Srebreno drvo” – Seid Huković za naučno – istraživački rad su: Mirsada Hukić i Miroslav Radman, Split.

Dobitnici nagrade “Srebreno drvo” – Branko Čopić za književnost i obrazovanje su: Semezdin Mehmedinović i George Rivera, Colorado.

Dobitnici nagrade “Srebreno drvo” – Nijaz Abadžić za zaštitu životne sredine su: Hajdar Arifagić i Leif Boman, Ličeping. Dobitnici nagrade “Sreberno drvo” – Zlatko Lavanić za filmsku umjetnost su: Midhat Ajanović i Nedžad Begović.

Nagrada “Srebreno drvo” dodjeljuje se tokom XXXVII Internacionalnog festivala Sarajevska zima 2021. koji se održava od 7. februara do 21. marta 2021. godine, saopćeno je iz Press službe Međunarodnog centra za mir.