Oboljeli od Kovid-19 osim što se bore sa bolešću, nerijetko se suočavaju i sa negativnim reakcijama sredine. Psiholozi poručuju da bolest nije sramota, a epidemiolozi da svako od nas može biti zaražen.

Vijest da je pozitivan na koronavirus Srđan Mazalica odmah je saopštio javnosti. Poslanik u Parlamentu Republike Srpske takav korak je smatrao odgovornim.

“Htio sam da pošaljem poruku da bolest nije sramota. To se može desiti svima. Kao da pada kiša, pa neka kap… hoće li vas pogoditi ili neće… ne znate. Ako se to desi, ne treba da vas bude stid”, ističe Mazalica.

I poruke podrške koje su uslijedile, bile su vjetar u leđa na putu oporavka, kaže Mazalica, uz naglašenu ocjenu da nakon izolacije nije imao negativnih iskustava u društvu. No, načelnica Klinike za Infektivne bolesti u Banjaluci Antonia Verhaz, svjedočila je i drugačijim pričama pacijenata.

“Bilo nam je jako teško, gotovo neshvatljivo, kada su nam pacijenti na kontrolnim pregledima pričali koliko je teško nositi teret stigme. Ja moram da kažem da su nam se žalili i na medicinsko osoblje u Domovima zdravlja, što je strašno. Jer, podloga za stigmu je neznanje”, kaže Verhaz.

Stigma zbog zaraznih bolesti je posebno vidljiva i opasna među djecom školskog i predškolskog uzrasta, pa se na igralištima već može čuti termin “koronaši”. Zato Dječije pozorište Republike Srpske, u saradnji sa Udruženjem “Nova generacija”, planira organizovati druženje roditelja i djece sa psiholozima, u okviru manifestacije “Mali teatar pod velikim zvijezdama”.

“Želimo odgovoriti na sva pitanja koja se nalaze u tim malim glavicama na putu njihovog odrastanja u nekim drugačijim okolnostima, pod maskama, i nekako ublažiti te negativne psihološke efekte korone”, ističe direktorica Dječijeg pozorišta RS Ljiljana Labović Marinković.

Negativne psihološke posljedice zbog pandemije zarazne bolesti pune nepoznanica mogu očekivati svi, pa i osobe koje izbjegnu infekciju, kažu psiholozi. Bijes, ljutnja, anksioznost, depresija, tuga su najčešće emotivne reakcije zbog kojih se građani javljaju na besplatne telefonske linije Društva psihologa Republike Srpske.