Od početka godine u apotekama u Republici Srpskoj, ne mogu se dobiti trakice za mjerenje šećera u krvi na recept. U Udruženju oboljelih od dijebetesa traže da se na pozitivnu listu Fonda zdravstvenog osiguranja, uvrsti više proizvođača, da ne bi zavisili od jednog dobavljača. U Fondu kažu da je do zastoja došlo zbog tenderskih procedura.

Vesna Zarić iz Banjaluke sa dijabetesom tip 1 živi više od 35 godina. Iako nivo šećera u krvi mjeri minimalno šest puta dnevno, dijabetes ne doživljava kao problem. Ističe da se, uprkos komplikacijama, sa dijabetesom može živjeti normalno, ako ima dovoljno trakica za mjerenje. Međutim, posljednjih mjeseci ih nema na recept u apotekama.

VESNA ZARIĆ, dijabetičarka iz Banje Luke

„Čitav sistem je zakazao. Da li je to do tendera, mislim, nekako je nama svima nelogično da se raspisuju tenderi za nabavku trakica i da mi nemamo izbor koje ćemo da koristimo.”

Problem je što i na recepte ne dobijaju dovoljne količine trakica, pa su dijabetičari prinuđeni da ih dodatno kupuju, po ne baš povoljnim cijenama. Tip 1 u prosjeku preko Fonda dobija 50 komada mjesečno, a tip 2 tu količinu za godinu dana, što je više nego simbolično.

VESNA ZARIĆ, dijabetičarka iz Banje Luke

„Vraćene su neke trakice koje smo koristili prije i za njih je potrebno mnogo više krvi da bi se izmjerio šećer nego za one kojih nema. Problem je kad kupujemo jedno pakovanje dosta košta, od 31 do 45 maraka.“

STEVICA RODIĆ, Udruženje dijabetičara „Dijabeta“ Doboj

„Mi smo sugerisali Fondu da proširi listu, ali još nema nekih pomaka, da li će uvažiti žalbe ili proširiti listu. Oni još uvijek imaju jednog ili dva dobavljača. Veća konkurecija bila bi i niža cijena trakica prema Fondu.“

U Fondu zdravstvenog osiguranja nedastatak trakica pravdaju povećanim brojem korisnika, što kako kažu nisu mogli predvidjeti dvogodišnjim planom nabavki. Bez obzira što su proveli postupak javne nabavke, zbog žalbi drugih ponuđača čekaju na odgovor Kancelarije za razmatranje žalbi.

DEJAN KUSTURIĆ, direktor Fonda za zdravstveno osiguranje RS

„Mi smo probali da nabavimo najbržim postupkom. Izabrali ponuđača, jedan od njih se žalio i čekamo več mjesec i po, imamo i takvih procesa i po dva mjeseca na odgovor iz Ureda za žalbe.“

Naši sagovornici rješenje vide u senzorima, uz pomoć kojih bi u svakom trenutku znali koliki je nivo šećera u krvi. Na taj način bi izbjegli komplikacije koje dijabetes nosi. Ipak, svjesni su da će na senzore još morati sačekati, jer su im i trakice na recept trenutno nedostupne.