Na korak smo do septembra, a još je neizvjesno kako će izgledati nova škoska godina. Prošlu su učenici završili onlajn. Bio je to izazov školarcima, a glavobolja mnogim roditeljima – posebno onim iz najugroženijih kategorija.

U trošnoj i nedavno poplavljenoj kući porodice Muratović kod Kiseljaka, četiri školarca različitih uzrasta borave sa nezaposlenim roditeljima u jednoj prostoriji bez struje i vode. Koriste jedan tablet za praćenje nastave dobijen od Fondacije.

SENADA MURATOVIĆ, majka

„Znači jedan je šesti, jedan peti, jedan treći, jedan prvi. Nema šanse da se izađe na kraj. Ja kao majka sam se potrudila kako sam mogla i sa situacijom u kojoj smo se nalazili”, rekla je Muratović.

Da će stanje biti teško za osnovce, ako bude ponovo on-line nastave, rekli su nam i iz škole Kiseljak, navodeći da je obezbijeđen minimum, a to sigurno nije dovoljno. Svjedoče tome i iz Udruženja.

NEDŽAD JUSIĆ, Udruženje “Euro Rom”, Tuzla

„Njima treba pomoć. Ukoliko im uskratimo da nemaju osnove za praćenje nastave, izgubit ćemo još više generacija nego što smo izgubili“ kazao je Jusić.

Na sreću, malo bolje stanje je sa srednjoškolcima. Eldar Husić je završio osnovno obrazovanje i upisao Saobraćajnu školu u Tuzli. Olakšica tokom školovanja bit će mu uručeni tablet i stipendija od 80 KM mjesečno, za šta će uskoro potpisati ugovor.

ELDAR HUSIĆ, učenik

„Značit će mi puno za školovanje. Ako treba nešto mogu za školu uzeti i tako. To ću upotrijebiti“, istakao je Husić.

NEDŽAD JUSIĆ, Udruženje “Euro Rom”, Tuzla

„U ovoj školskoj godini ćemo imati 85 stipendija, za 85 učenika koji će pohađati srednje škole na području TK“, dodao je Jusić.

Za obezbijeđen minimum, po običaju, zaslužne su humanitarne organizacije. Projekat je podržao Grad Tuzla, a ostali nadležni i dalje posmatraju. A zaštita od pandemije? Mrtvo slovo na papiru. U urušenoj kući Muratovića su dvije porodice, među kojima nedavno operisana žena. Od poplave tokom nevremena, niko ih nije posjetio.

SENADA MURATOVIĆ, majka

„Razbijen je krov. Voda je procurila direktno unutra gdje mi spavamo, gdje boravimo. To smo prijavili Civilnoj zaštiti, međutim još niko nije se javio, ni došao da vidi to“, dodala je Muratović.

Dok podaci da su od upisanih 85, 83 učenika prošle godine završila srednju školu, oni poput naše sagovornice, nadaju se da će njihovi mališani imati barem osnovne uslove za školovanje i djetinjstvo. Ova četiri školarca i ostali slični njima, zaslužuju normalan život i odrastanje u zdravom okruženju!