Stanje ljudskih prava u Višegradu je zadovoljavajuće, a ostvarena je i dobra saradnja opštinske uprave i građana, zaključeno je na sastanku Ombudsmana za ljudska prava Bosne i Hercegovine, koji je održan u sklopu aktivnosti “Ombudsman u Vašem gradu”.

“Problemi su svakodnevni, nema posebno važnih i velikih kršenja ljudskih prava”, kazao je tom prilikom ombudsman za ljudska prava BiH Ljubinko Mitrović.

Ombudsman Jasminka Džumhur naglasila je da je u proteklih nekoliko godina, u odnosu na strukture u opštini Višegrad, postojalo samo nekoliko žalbi.

“Vjerovatno je način komunukacije načelnika i službi uspostavljen sa građanima i otvorena vrata da građani mogu doći i razgovarati o svojim problemima je reflektiran način da je sve manje žalbi”, smatra Džumhur.

Zamjenik načelnika Opštine Višegrad Mladenko Tasić rekao je da je zajednički zaključak da Višegrad nema toliko pritužbi vezano za ljudska prava, dok predsjednik Skupštine Opštine Bilal Memišević naglašava kako je obradovan činjenicom da u Višegradu postoji minimalan broj prijavljenih kršenja ljudskih prava.

Ombudsmani BiH susreli su se tokom boravka u tom gradu i sa predstavnicima Policijske stanice i Suda, a građani su imali mogućnost da sa pravnikom Institucije ombudsmana BiH razgovaraju o pružanju pomoći u zaštiti njihovih prava i sloboda.