Stanje na cestama 08. 01. 2021. u 17 : 00 sati

Na dionicama u višim planinskim predjelima iz BIHAMK-a upozoravaju na ugaženi ili raskvašeni snijeg na kolovozu.

Izdvajaju putne pravce: Sarajevo-Tuzla, Bugojno-Kupres-Livno, Bosanski Petrovac-Drvar, Posušje-Jablanica, Han Pijesak-Vlasenica, Foča-Gacko, Glamoč-Mrkonjić Grad, Sarajevo-Rogatica (Romanija) i Trnovo-Foča (Rogoj). U ostalim područjima kolovoz je mokar i mjestimično klizav. Apeluje se na vozače da voze maksimalno oprezno, da vožnju prilagode trenutnim uslovima na putu i da na put ne kreću bez zimske opreme.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen (Prozor-Jablanica). Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Regionalni putni pravac Klanci-Ulog preko prevoja Morine zatvoren je zbog snježnih padavina i smetova, saopšteno je danas iz Auto-moto saveza (AMS) Republike Srpske.

Počeli su radovi na dionici magistralnog puta Stupari-Živinice (u mjestu Đurđevik), zbog čega se saobraća usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila (postavljeni semafori).

Usporeno, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima: Vitez-Travnik, Živinice-Banovići, Drvar-Bosansko Grahovo, Rogatica-Ustiprača, Gromiljak-Blažuj i Šuica-Tomislavgrad.

Pojačan je promet vozila na izlazu iz BiH na graničnim prelazima: Velika Kladuša, Bosanska Gradiška i Gradina. Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta. Granični prelaz Metaljka otvoren je u vremenu od 07 do 19 sati.