Pakistan je obustavio glavnu željezničku liniju sa susednom Indijom zbog odluke Nju Delhija da ukine ustavnu autonomiju Kašmira, teritorije oko koje se spore te dvije zemlje.

Ministar za željeznicu Pakistana Šeik Rašid Ahmad izjavio je da je linija Ekspres obustavljena od danas.

Odluka Pakistana usliedila je dan pošto je Islamabad protjerao indijskog ambasadora i suspendovao trgovinu s tom zemljom kao odgovor na uredbu vlasti Indije o ukidanju specijalnog statusa savezne države Džamu i Kašmir, do sada garantovanog Ustavom Indije.

Uredbom je ukinuto pravo Kašmira da ima ustav, ograničena je njegova moć da donosi odluke i omogućeno je naseljavanje nekašmirskih Indijaca na toj teritoriji.

Odluka o obustavljanju željezničke linije objavljena je dok su putnici u pakistanskom gradu Lahoru čekali da se ukrcaju u voz prema Indiji.

U oktobru 1947. Indija i Pakistan su počeli prvi rat za kontrolu nad većinski muslimanskim Kašmirom, koji je okončan 1948. sklapanjem primirja uz posredstvo UN-a. Kašmir je od tada podijeljen dve države koje tvrde da polažu pravo na njegovu celinu.

Drugi rat Indije i Pakisana, takođe oko Kašmira, izbio je u augustu 1965. godine, a dvije zzemlje su u septembru te godine pristale na primirje pod nadzorom UN-a.

Ove države su danas nuklearne sile, vodile su u decembru 1971. treći rat, na istoku Pakistana koji je okočan stvaranjem nezavisne države Bangladeš.

Oružana pobuna protiv indijske vlasti u Kašmiru počela je 1989. godine. Indija tvrdi da Pakistan snadbijeva pobunjenike oružjem i da ih obučava, što Islamabad negira.