Broj zaraženih virusom korona na dnevnom nivou u Turskoj premašio je 50.000, a očekuje se da će predsjednik Redžep Tajip Erdogan naložiti jačanje restrikcija ove sedmice uoči početka turističke sezone, rekao je viši vladin zvaničnik.

Turska je na četvrtom mjestu u svijetu po broju novih slučajeva infekcije, koji su dostigli 56.000 prošle sedmice, što je pet puta više u odnosu na početak marta, kada je Erdogan ublažio socijalne mjere restrikcije u periodu, kako je rekao, “kontrolisane normalizacije”.

Ankara je za rast broja zaraženih okrivila preveliku opuštenost građana i nepoštivanje propisa. Vlada je 29. marta najavila blokade tokom vikenda i zatvaranje restorana u vrijeme mjeseca ramazana, koji počinje sutra.

Međutim, kratkotrajna normalizacija stanja nije dobro prošla i očekuje se pooštravanje mjera nakon sastanka Vlade, koji je planiran za sutra.

“Čini se da nema drugog rješenja osim pooštravanja mjera”, rekao je neimenovani zvaničnik.

Erdoganova vlada odgovoriće na prijedloge ekspertskog odbora koji se sastao sinoć.

Zvaničnik je rekao da nove mjere mogu da uključe ograničenje međugradskog saobraćaja, za koji ljekari kažu da je od ključne važnosti kada se govori o transmisiji, potom ograničenje kretanja licima mlađim od 20 i starijim od 65 godina i zatvaranje sportskih i drugih objekata.

Drugi izvori kažu da je ekspertski odbor tražio potpuno zaključavanje u vrijeme ramazana ili restrikcije međugradskog saobraćaja, redukciju gradskog saobraćaja i promjene radnih smjena.

“Plan je da se smanji broj zaraženih pred početak turističke sezone, jer će broj slučajeva dnevno koji premašuje 50.000 uticati na turizam na veoma negativan način”, rekao je zvaničnik.

Pandemija je prošle godine drastično smanjile prihode od turizma što je glavni izvor strane valute u Turskoj.

Erdogan je 29. marta najavio ograničen rad restorana samo na isporuku i dostavu tokom ramazana, kao i nastavak policijskog časa od 21.00 do 5.00 časova.