Sindikat i poslodavci ni nakon godinu nisu postigli dogovor o povećanju najniže plate u Republici Srpskoj (RS). Ovaj pregovarački status kvo okončala je Vlada Republike Srpske donijevši odluku o povećanju najniže plate od 1. juna sa 520 na 540 maraka. Veće zarade u šestom mjesecu, pored ranije najavljenog povećanja plata određenim budžetskim korisnicima, imaće i zaposleni u realnom sektoru.

Za povećanje plata u javnom i realnom sektoru i korekciju neoporezivog dijela ličnih primanja, koji je povećan sa 500 na 700 maraka, Vlada RS iz budžeta će preusmjeriti oko 105 miliona maraka. To je rezultat rasta prihoda od direktnih i indirektnih poreza, kaže premijer RS.

RADOVAN VIŠKOVIĆ, predsjednik Vlade RS

„Želim da naglasim da ovo ne radimo niti iz zaduženja niti iz Londonske berze, niti na bilo koji drugi način. Ovo radimo isključivo na osnovu procjene i onog što se dešava u prva četiri mjeseca ove godine“.

Iz sindikata poručuju da odluka o povećanju najniže plate nije ono što su tražili. Najniža plata do kraja godine, kažu, mora biti 600 maraka. Pozdravljaju potez Vlade RS koja se odrekla sredstava iz budžeta, ali su ogorčeni na poslodavce koji ni ovaj put radnicima nisu dali ništa. Poslodavci tvrde da u ovom trenutku nema ni finansijskog ni zakonskog osnova za bilo kakvo povećanje plata.

RANKA MIŠIĆ, predsjednica Saveza sindikata RS

„U ovoj priči o povećanju plata radnicima u RS poslodavci ne izdvajaju ni jednu jedinu marku. Ono što je naš zahtjev i to tražimo da i Vlada podrži – da se traži od poslodavaca da bar daju onoliko koliko je dala Vlada“.

DRAGUTIN ŠKREBIĆ, Unija udruga poslodavaca RS

„Ne možemo mi nekakva prava mijenjati u toku fiskalne godine. Neko je ukalkulisao sebi nekakve troškove. Sad su oni u nekom drugom iznosu nego kada su bili kada je pravljena kalkulacija na kraju prošle godine“.

U Udruženju ekonomista „SWOT“ ističu da je racionalnije potrošiti novac za krupne infrastrukturne i projekte od kojih se može očekivati stvaranje nove vrijednosti, ali i da stimulisanje potrošnje kroz povećanje plata može dati pozitivne efekte. U vidu se moraju imati i najavljeno povećanje kamata i još neizvjesna situacija oko pandemije.

SAŠA GRABOVAC, Udruga ekonomista “SWOT”

„U tom slučaju može doći do problema kako u servisiranju redovnih troškova tako i u smislu servisiranja dugova koji su već preuzeti od javne uprave. Znači, trebalo bi uzeti u obzir sve te potencijalne opasnosti i dobro odmjeriti veličinu tih, tako da kažem, poreskih relaksacija, tako i subvencija da bi se održao nivo ekonomske aktivnosti u našoj zemlji“.

Vlada RS pripremila je set zakona u vezi s povećanjem plata koji bi do kraja ovog mjeseca trebao biti usvojen na posebnoj sjednici Narodne skupštine kako bi njihova primjena bila od 1. juna.