U Republici Srpskoj od 5. do 7. avgusta biće obilježeno 26 godina od stradanja Srba u akciji hrvatske vojske i policije “Oluja”, najavljeno je iz Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas”.

U akciji “Oluja” u avgustu 1995. godine protjerano je više od 220.000 Srba, a njih oko 2.000 je poginulo i nestalo, saopćio je Veritas.

Prema programu obilježavanja, u četvrtak, 5. avgusta, u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci u 11.00 časova biće služen parastos stradalim Srbima, a u 12.30 časova predviđeno je polaganje vijenca na spomenik stradalim Krajišnicima na Dinari na Perduovom groblju.

U petak, 6. avgusta, u Novom Gradu u 10.00 časova u Hramu Svetih apostola Petra i Pavla biće služen parastos stradalim Srbima, u 10.45 časova biće prislužene svijeća na “mostu spasa” i spušteni vijenci u rijeku Unu, a u 11.45 časova u Svodni biće služen pomen i položeni vijenci kod Spomen krsta.

U subotu, 7. avgusta, u mjestu Janjile, na Petrovačkoj cesti u 11.00 časova biće služen parastos i polaganje vijenaca na spomen-krst, a u 12.00 časova biće organizovana posjeta Spomen sobi u Driniću.

Organizator obilježavanja je “Veritas” u saradnji sa lokalnim zajednicama i Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC).

U naselju Busije, kod Beograda sutra će u 19.30 časova biti obilježen Dan sjećanja na sve stradale i prognane Srbe u  “Oluji”.