Od posljedica AIDS-a prošle godine je širom svijeta umrlo 770.000 ljudi. Prema podacima Programa Ujedinjenih nacija za AIDS (UNAIDS), od početka epidemije HIV-a, zaraženo je 74,9 miliona ljudi, a 32 miliona je umrlo od bolesti povezanih sa AIDS-om.

Prema podacima od prošle godine, HIV ima 37,9 miliona ljudi. Taj broj 2017. godine je iznosio oko 36,9 miliona, a godinu ranije 36,7.

Od ukupnog broja zaraženih, 36,2 miliona su odrasli, a 1,7 miliona djeca mlađa od 15 godina.

Najviše zaraženih je na području istočne i južne Afrike.

U izvještaju je ukazano i da je 1996. godine broj oboljelih od HIV-a iznosio 3,4 miliona. Postotak smrtnosti od HIV-a od 2010. godine smanjen je za 33 posto.

Virus se najčešće prenosi seksualnim putem, a nešto rjeđe zaraženom krvlju, prenosi se sa zaražene majke na dijete tokom trudnoće, porođaja ili dojenja. Virus se ne može prenijeti uobičajenim socijalnim kontaktima niti putem životinja.

Simbol borbe protiv HIV/AIDS-a je crvena vrpca, koja je postala širom svijeta prepoznatljiv znak solidarnosti sa zaraženim i oboljelim osobama.

Prvi decembar, Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a obilježava se svake godine s ciljem podizanja svijesti javnosti o HIV/AIDS-u, pokazivanju solidarnosti prema oboljelima, djelovanju na smanjenje stigme i diskriminacije, kao i na skretanje pozornosti na opasnosti koje donosi rizično ponašanje.