Projekcijom filma “Faith i Branko”, autorice Catherine Harte, u sarajevskom Multimedijalnom centru Kovači danas će biti otvoren četvrti po redu Međunarodni festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC) koji će trajati do 14. septembra.

Od oko 300 prijavljenih filmova, u programu AJB DOC Film Festivala ove godine će biti prikazana 23 filma u četiri selekcije, među kojima osam regionalnih, pet bh. premijera i šest svjetskih, te tri specijalne projekcije. U takmičarskom programu biće prikazano 11 dokumentarnih filmskih ostvarenja.

Ono što je značajno za četvrto izdanje AJB DOC-a jeste da se festival vraća u kinosale, nakon što je prošli zbog pandemije koronavirusa održan online formi. Istovremeno, program će biti dostupan i putem digitalne platforme na službenoj festivalskoj web stranici ajbdoc.ba, putem koje će se svi filmovi moći pogledati besplatno i bez registracije.

Tema vodilja ovogodišnjeg AJB DOC Film Festivala je Challenge/Izazov, riječ kojom je simbolično i predstavljen ovogodišnji festival na vizuelnim materijalima.

Filmovi će biti prikazani u kinu Cineplexx, a neke od projekcija u Multimedijalnom centru Kovači.