Stotine studenata farmacije, stomatologije i zdravstvenih nauka okupilo se ispred sjedišta Rektorata Univerziteta u Sarajevu kako bi iskazali nezadovoljstvo radi obustave nastave zbog, kako su naveli, političkih igara.

Studenti su poručili da su u prethodnih 40 dana putem Rektorata tražili rješenja, ali s obzirom na to da ništa nije riješeno, odlučili su se za proteste.

Studenti tvrde da nastava danas nije počela, iako je na jučerašnjoj vanrednoj sjednici Naučno-nastavnog vijeća Medicinskog fakulteta u Sarajevu donesena odluka o nastavku održavanja nastave za studente medicinske grupacije.

Pravo na poštivanje osnovnih ljudskih prava, pravo na nastavu, zahtjev je kojeg su i danas uputili studenti Farmaceutskog, Stomatološkog i Fakulteta zdravstvenih nauka.

Više od 500 studenata ova tri fakulteta okupilo se u 5 do 12 na simboličnoj šetnji koja je počela ispred Rektorata Univerziteta u Sarajevu, zatim Obalom Kulina bana do pred zgradu Vlade Kantona Sarajevo. Pridružili su im se brojni građani i profesori.

Studenti su potom nastavili protestnu šetnju do zgrade Medicinskog fakulteta.

Dekanesa Medicinskog fakulteta Semra Čavaljuga izjavila je da taj fakultet ostaje pri svom ranijem stavu – da bude smijenjen rektor Univerziteta u Sarajevu. Ona je također rekla da su argumentovano obustavili nastavu jer su, navela je Čavaljuga, imali previše posala, a za to nisu plaćeni.

“Vijeće je ostalo pri svom zahtjevu za smjenu rektora”, istakla je dekanesa Medicinskog fakulteta Semra Čavaljuga.

Kako je navedeno u saopštenju, odluka o pokretanju nastave uslijedila je nakon sastanka sa ministricom za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Zinetom Bogunić.

“S obzirom da je najavljena protestna šetnja, izražavamo žaljenje zbog činjenice da su studentski predstavnici izmanipulirani i iskorišteni od strane njihovih dekana na ovaj način, da kao organizatori protesta ponesu breme krivice zbog nedostatka volje i razumijevanja rukovodioca njihovih fakulteta da postignu dogovor sa Medicinskim fakultetom, u skladu sa zakonskim i podzakonskim propisima.

Da se ne radi o šetnji koja očigledno ima za cilj prebacivanje krivice na Medicinski fakultet, i mi bismo se pridružili protestu, pa ovom prilikom upućujemo studente da odgovornost traže na svojim fakultetima i u rektoratu Univerziteta, jer se rukovodeća lica ovih institucija nisu interesovala za proaktivno djelovanje u pogledu nastavka realizacije nastavnog procesa, što su više puta pokazali svojim stavovima, ali i nedolascima na dogovorene sastanke”, navodi se saopštenju Naučno-nastavnog vijeća Medicinskog fakulteta.