Danas bi trebala početi raditi digitalna platforma „eCoVID.Vakcina“ u Kantonu Sarajevo. Pratiti će sve administrativne i medicinske podatke koje se odnose na planiranje vakcinacije, vakcinaciju i revakcinaciju te sve propratne evidencije, uključujući eventualne simptome nakon vakcinacije.

Ova platfprma jučer je predstavljena ministru zdravstva KS Harisu Vraniću prezentirana, a po najavi direktora Zavoda za zdravstveno osiguranje KS Sakiba Katane već danas bi ta platforma trebalo da bude puštena u funkciju.

Tu platformu izradila je firma ‘MEDIT’, a na prezentaciji informirano je o svim mogućnostima digitalne platforme “eCoVID.Vakcina”.

Kako je rečeno, važno je definisati sam proces vakcinisanja. To, između ostalog, podrazumijeva logističku podršku za vakcine, broj ambulanti u kojima će se vršiti vakcinacija, ali i definisanje načina revakcinacije.

Potcrtano je da to nije administrativni nego zdravstveni proces, koji se mora na taj način i tretirati, a svaka vakcinacija će se unositi u karton pacijenta, kao i eventualne kontraindikacije.

To su, kako je rečeno tokom prezentacije, prijedlozi na osnovu kojih će se praviti e-uputnice i prosljeđivati u domove zdravlja, tačnije u timove porodične medicine.

Već duže vrijeme Zavod zdravstvenog osiguranja ima detaljne baze podataka, kao i plan vakcinacije prema kategorijama. Razvijena je i funkcioniše “eCoVID ambulanta”, gdje se automatski na viber račun registruje osoba kod koje se sumnja na virus korona te na isti način, dobija vrijeme i mjesto doma zdravlja u kojem će mu se uzeti bris.

Prilikom vakcinacije svaka osoba će biti dužna pokazati, zdravstvenu legitimaciju ili ličnu kartu. Naglašeno je i da će svaka osoba koja bude vakcinisana, na viber dobiti link s jedinstvenim QR kodomtzv. Covid passom, koji će omogućiti online pristup bazi podataka ZZO i na taj način dokazati da je vakcinisana.

„Radi se o adaptivnoj, agilnoj i važnoj aplikaciji koja će doprinijeti još boljem razvoju zdravstvenog informacionog elektronskog sistema. Kanton Sarajevo jeste i treba da bude lider u svim procesima, poručio je ministar.