Zbog poboljšanja epidemiološke situacije, u Sloveniju će se od danas moći ulaziti i sa negativnim brzim antigenskim testom, a vlada je najavila i daljnja popuštanja mjera za iduću sedmicu.

Ulazak u Sloveniju bez karantene bio je od kraja prošle godine, osim za izuzetne slučajeve, poput medicinskih, obrazovnih ili skrbi za porodicu i nekretninu, moguć samo uz negativan PCR test, a od danas se dopušta i ulazak s negativnim brzim testom, s time da od uzimanja uzorka do dolaska na granicu nije prošlo više od 48 sati.

U sklopu popuštanja mjera vlada je odredila da od ponedjeljka opet dopusti aktivnosti dimnjačara i građevinske radove, u cjelini se dopušta kongresna djelatnost u turizmu, a hoteli će moći popunjavati tri četvrtine smještajnih kapaciteta. Uvjet je da su gosti vakcinisani, da su COVID-19 preboljeli ili imaju negativan test, a ista pravila vrijede i za bazene koji se također mogu otvoriti.

Slovenija još uvijek ne izdaje digitalne potvrde o covid statusu, pa će Slovenci koji putuju u inostranstvo s potvrdama koje u domovima zdravlja dobivaju nakon vakcinisanja moći putovati samo u Hrvatsku i Austriju s kojima o tome postoje bilateralni dogovori, dok će za druge zemlje trebati liječničku potvrdu izdanu na dva jezika EU-a.

Tek će uvođenje jedinstvene digitalne potvrde za cijelu EU omogućiti vakcinisanim, onima koji su preboljeli bolest i onima s negativnim testom, da širom Evrope putuju bez ograničenja, upozorio je Andrej Šter, vođa konzularnog odjela na ministarstvu vanjskih poslova.

Istodobno, on je upozorio potencijalne turiste da ne odlaze na daleke i riskantne destinacije jer ovog ljeta neće moći računati na organiziran hitni povratak kući od strane države, odnosno repatrijaciju, kako je to bilo prošle godine s onima koji su se našli u nevolji i bez mogućnosti povratka.