Vlada Republike Srpske opredijeljena je da u idućoj godini obezbijedi bolji životni standard i povećanje plata za sve radnike u Republici Srpskoj, izjavila je ministar finansija Zora Vidović.

Obrazlažući u Narodnoj skupštini Republike Srpske set izmjena zakona o platama radnicima u upravi, prosvjeti, kulturi, visokom obrazovanju, MUP-u i pravosuđu, Vidovićeva je rekla da se ovim izmjenama predviđa da plate zaposlenima u javnom sektoru ili onima koji ih primaju iz budžeta Srpske u 2020. godini budu povećane od pet do 20 odsto.

“Razlog za donošenje ovih zakona jeste uvećanje platnih koeficijenata i povećanje plata za zaposlene u ovim oblastima, tako da platni koeficijenti do pet budu uvećani za 20 odsto, od 5,50 do 10,90 za 10 odsto, od 11,15 do 19,05 za sedam odsto, te od 19,25 do 26,23 za pet odsto”, precizirala je Vidovićeva.

Ona je rekla da za zaposlene budžetske korisnike koji imaju koeficijent veći od 26,23 nije bilo povećanja plata, niti će ih biti u 2020. godini.

Prema njenim riječima, u budžetu Republike Srpske za 2020. godinu za ovo povećanje plata biće obezbijeđeno 70 miliona KM.

Vidovićeva je rekla da je ovo realan izvor.

“Ovo je realna mogućnost budžeta Republike Srpske za iduću godinu da obezbijedi ove plate, a samim tim to vuče i povećanje penzija. Za povećanje penzija u 2020. godini biće izdvojeno 40 miliona KM”, istakla je Vidovićeva.

Vidovićeva smatra da je ovo opravdano jer budžetski korisnici imaju veoma niske plate.

Ona je ukazala da je veliki broj informatičara otišao iz institucija koje se finansiraju iz budžeta jer su im u privatnom sektoru mnogo veće plate.

“Imamo odliv kvalitetnih pravnika koji odlaze u advokate ili u privatne advokatske kancelarije, gdje dobijaju mnogo veće plate”, kaže Vidovićeva.

Vidovićeva je podsjetila da je parlament Republike Srpske u decembru 2018. godine podržao ekonomske reforme Vlade Republike Srpske, gdje je ključno pitanje bilo podizanje konkurentnosti i produktivnosti privrede Republike Srpske i povećanje plata.

“U toku ove godine Vlada Republike Srpske je u velkoj mjeri radila na povećanju konkurentnosti privrede”, navela je Vidovićeva.

Ona je napomenula da su poreza oslobođena primanja do 500 KM, što je trebalo da podstakne poslodavce da povećaju plate radnicima.

“Vlada Republike Srpske uvela je u julu i drugu mjeru – da svaki poslodavac koji poveća radnicima plate dobije povrat poreza i doprinosa”, istakla je Vidovićeva.

Ona je rekla da je treća mjera da se ne plaća porez na nabavku savremenih tehnologija, odnosno nabavku opreme, čime bi trebalo da bude povećna produktivnost, tehnička opremljenost privrede i omogućeno poslodavcima da povećavaju plate.

Vidovićeva je rekla da je na kraju 2018. godine prosječna plata u Republici Srpskoj iznosila 857 KM, a za deset mjeseci ove godine iznosila je 902 KM.

“Prosječna plata u oktobru ove godine u Srpskoj iznosila je 910 KM i sigurni smo da će se tim tempom krenuti i za preostala dva mjeseca ove godine”, istakla je Vidovićeva.

Vidovićeva je podsjetila da su plate svih budžetskih korisnika 2010. godine bile smanjene deset, 15, 20 ili 25 odsto.

Ona je navela da su plate budžetskim korisnicima u 2013. godini, takođe, bile smanjene za deset odsto, dok je sredinom te godine došlo do povećanja cijene rada sa 100 na 106 KM, tako da je plata vraćena pet odsto.

“Plate koje se finansiraju iz budžeta Republike Srpske još nisu dostigle nivo koji je bio 2008. godine”, kaže Vidovićeva.