Negativne posljedice koje pandemija ostavlja na obrtnike su vidljive u Unsko-sanskom kantonu. Zbog pada prihoda, mnogi od njih odlučili su se na zatvaranje obrta. Međutim, ohrabruje to što je i nekoliko stotina ljudi u Krajini vidjelo priliku za pokretanje posla iako pandemija  ne jenjava.

Nakon što je probala bavarska peciva u Njemačkoj, bišćanka Almina Čanić se odlučila da prodavnicu sličnih proizvoda otvori u Bihaću. Ni pandemija koronavirusa ju nije spriječila da pokrene posao, a iako je u početku postojala određena doza straha, ističe da je izuzetno zadovoljna te da čak planira proširiti posao.

ALMINA ČANIĆ, vlasnica obrta

„Svi nam se čude kako smo baš u vrijeme pandemije krenuli i sve otvorili ali ne žalimo se jer su građani prepoznali kvalitet. Uz podršku naših građana grada Bihaća i ostalih šire regije, uspijemo nekako, guramo i polako ide“.

Od početka pandemije pa sve do danas u Unsko-sanskom kantonu su registrovana 184 nova obrta. Podaci su to kantonalne Obrtničke komore iz koje naglašavaju da se u većini slučajeva radi o malim porodičnim biznisima.

ENES ARAPOVIĆ, predsjednik Obrtničke komore USK

„Njima je jako pogodno i za pridržavanje mjera oni faktički i nisu u velikoj nekoj masi, nisu u doticaju sa većom masom stanovništva i to su većinom 1,2 ili 3 čovjeka koji rade, bilo u uslužnom ili u nekim svojim radionama“.

Poslove u vrijeme pandemije su pokrenuli i i Krajišnici koji su se iz zapadnih zemalja vratili u Bosnu i Hercegovinu.

NEDŽAD VELADŽIĆ, Služba za zapošljavanje USK

„Imamo primjer iz Slovenije da su se vratili, odnosno iz Slovenije i Njemačke da su se vratili i otvorili svoje vlastite obrte, pokrenuli vlastiti posao i uspješno posluju. To je onaj podatak koji mi imamo za osobe koje su koristile sredstva za poticaje pa i zbog toga znamo taj podatak“.

S druge strane, obrtnici na čijim leđima je bio teret prvog lockdowna, smatraju da novo zatvaranje ne bi mogli podnijeti. Pridržavanju svih mjera i novom načinu rada brzo su se navikli, ali šteta koju je prouzročilo prvo zatvaranje još se nadoknađuje.

SANDRA ALAGIĆ, vlasnica frizerskog salona

„Sve više se priča da bi se opet mogao desiti lockdown, ali ako se desi, puno će se salona i puno mojih kolega će zatvoriti jer samo ih je 64 u Bihaću registrovanih, svaki od njih ima 2,3 pa i do pet radnika“.

Iako otvaranje novih ulijeva nadu za opstanak, to ne mijenja činjenicu da je za vrijeme prvog lockdowna u Unsko-sanskom kantonu zatvoreno više od 100 obrta.