Vlada u Skoplju odlučila je danas da državljanima BiH, Srbije, Kosova i Crne Gore od ponedeljka 12. oktobra omogući ulazak u Sjevernu Makedoniju bez PCR testa na kovid 19.

To je na Fejsbuku objavio premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev, navodeći da je ta odluka donijeta na osnovu koordinacije ministarstva zdravlja u regionu, dodajući da će i državljani Sjeverene Makdonije u te četitri zemlje putovati bez PCR testa.

“Dogovoreno je da u ove zemlje, čiji su građani do sada imali obavezu da pri ulasku/tranzitu u našu zemlju prilože negativan RT PCR SARS CoV-2 test, po pricipu reciprociteta i naši građani putuju bez obaveze da prilože negivan test”, naveo je Zaev.

Kako je istakao, odluka o ukidanju obaveznog negativnog PCR testa za ulazak u Sjevernu Makedoniju donijeta je po prijedlogu i pozitivnom mišljenju Komisije za zarazne bolesti, “prema kom do ovog trenutka nema indikacija ili visokog broja ušlih pozitivnih slučajeva iz te četiri zemlje, a time ni visokog rizika po javno zdravlje”.

“Ta odluka je donijeta zbog ostvarivanja neophodnih potreba građana, pri čemu Vlada apeluje da se putovanje svede na minimum i isključivo za neodložne potrebe i sa potpunom dosljednom primjenom svih mjera lične zaštite od kovida 19. Odluka stupa na snagu u ponedeljak 12. oktobra”, naveo je premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev.