Novi koronavirus cirkulirao je Italijom od septembra 2019. godine, pokazuje studija Nacionalnog instituta za rak (INT) talijanskog grada Milana.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je kako su novi koronavirus i COVID-19, respiratorna bolest koju uzrokuje, bili nepoznati prije nego što je u decembru 2019. prvi put zabilježeno izbijanje epidemije u Wuhanu u centralnoj Kini.

Prvi talijanski pacijent COVID-19 otkriven je 21. februara u gradiću u blizini Milana, u sjevernoj regiji Lombardija.

Međutim, nalazi talijanskih istraživača, koje je objavio INT-ov naučni časopis “Tumori Journal”, pokazuju da je 11,6 odsto od 959 zdravih dobrovoljaca koji su se uključili u probni test raka pluća između septembra 2019. i marta 2020., razvilo antitijela na koronavirus znatno prije februara, kad je zvanično počela epidemija u Italiji.

Sljedeći specifični test antitijela na SARS-CoV-2 proveo je Univerzitet u Sieni pod naslovom “Neočekivano otkrivanje antitijela na SARS-CoV-2 u predpandemijskom razdoblju u Italiji”.

“Pokazalo je da su četiri slučaja iz prve sedmice oktobra prošle godine takođe pozitivna na antitijela koja neutraliziraju virus, što znači da su se te osobe zarazile u septembru”, rekao je Giovanni Apolone, koautor studije, javlja Reuters.