Javni saobraćaj u Federaciji BiH od sutra ponovo počinje s radom, a u Kantonu Sarajevo prve vožnje na svim linijama krenut će sutra u 06.00 sati, potvrđeno je iz KJKP GRAS.

Posebna pravila ponašanja u vozilima uključuju da je ulaz na prva vrata vozila obavezan, kao i da ulaz nije dozvoljen bez zaštitne maske.

Isključivo se smiju koristi sjedeća mjesta i to na način da u jednom redu može sjediti samo jedna osoba.

Također, strogo je zabranjeno stajanje i držanje za rukohvate, osim prilikom ulaska i izlaska iz vozila.

Razmak između putnika u vozilima mora biti najmanje 1,5 metara, a od 07.00 do 09.00 sati i od 15.00 do 17.00 sati zabranjeno je korištenje javnog saobraćaja za sve kategorije građana osim radnika.

Mjesečne karte iz marta za radnike važe za ostatak mjeseca maja. Prve vožnje na svim linijama krenut će u 06.00 sati, a posljednje u 22.30 sati.

Kompanija Centrotrans će od sutra, nakon skoro dva mjeseca, ponovno uspostaviti javni gradski prijevoz, saopšteno je iz ove kompanije.

U saopštenju navode da su preduzete sve potrebne mjere zaštite putnika i uposlenika Centrotransa.

“Na većini gradskih autobusa gdje je veći promet putnika, ugrađena je adekvatna zaštita voznog osoblja. Na ulaze u autobuse postavljeni su dozatori sa dezinfekcijskim sredstvima, a napravljen je i poseban plan čišćenja i dezinfekcije svih vozila tokom dana”, navodi se u saopštenju.

Pored svega navedenog, bit će primjenjivanje i odluke Federalnog štaba civilne zaštite FBiH, te će svi putnici i vozno osoblje morati nositi ličnu zaštitnu opremu, u autobusima je obavezan fizički razmak, a putnici će sjediti na svakom drugom sjedištu, što će biti i jasno obilježeno.

Na ulazu u autobuse bit će postavljene obavijesti o higijenskim mjerama i ograničenjima, a kako bi sve funkcionisalo na najbolji mogući način u većini vozila bit će angažovani kondukteri koji će voditi računa o pridržavanju mjera.

Rad javnog linijskog prijevoza putnika će se organizovati postupno u fazama, a sve u skladu sa epidemiološkom situacijom.

U prvoj fazi prijevoz će biti reduciran i prilagođen trenutnim uslovima, što znači da će biti pokrivene sve gradske linije na kojima saobraća Centrotrans ali u smanjenom kapacitetu, dok će se, prateći povoljnu epidemiološku situaciju, povećavat i broj polazaka, odnosno broj angažovanih autobusa.