U Srbiji od večeras, pa u narednih 10 dana na snazi će biti nove mjere Vlade Srbije, donesene radi sprečavanja širenja virusa korona.

Osim već postojećih mjera, koje se odnose na obavezno nošenje zaštitne maske i fizičku distancu, uvedene su i nove koje počinju sa primjenom od večeras u 18.00 časova.

Nove mjere predviđaju skraćenje radnog vremena do 18.00 časova restoranima, kafićima, barovima, klubovima, kladionicama i tržnim centrima, pozorištima, bioskopima i drugim ustanovama kulture, kao priređivačima posebnih i klasičnih igara na sreću.

Do 21.00 čas mogu da rade prodavnice i drugi maloprodajni trgovinski objekti, sve radnje u tržnim centrima, butici, frizeri, kao i pošte, banke, osim onih smještenih u tržnim centrima.

Neograničeno će moći da rade apoteke, benzinske pumpe ali sam za prodaju goriva, kao i ugostiteljski i drugi objekati koji vrše dostavu hrane.

Nove mjere podrazumijevaju obavezno i bezuslovno korišćenje lične zaštitne opreme /nošenje zaštitne maske/ u zatvorenom prostoru, kao i na otvorenom prostoru u onim situacijama gdje se ne mogu izbjeći međuljudski kontakti, kao što su pješački prelazi, autobuske stanice.

Takođe, predviđena je zabrana okupljanja više od pet osoba u zatvorenom i na otvorenom prostoru.

Od ove mjere su izuzete radne organizacije, školske ustanove, prodavnice, tržni centri i slični objekti, za koje važi propisano ograničenje broja prisutnih osoba u svakom trenutku u odnosu na kvadraturu objekta minimum četiri metra kvadratna po osobi.

Predviđen je i rad od kuće za sve zaposlene kod kojih to radni proces dopušta.