Ustavni sud Bosne i Hercegocine odbio je kao neosnovanu tužbu Kemala Murića kojom je potraživao 60.000 KM za naknadu nematerijalne štete nakon što je protiv njega i još nekoliko osoba Tužilaštvo BiH obustavilo istragu o planiranju terorističkog napada za Novu 2016. godinu.

Kako je navedeno u odluci Ustavnog suda, zahtjevi za tužbu za naknadu nematerijalne štete zbog pretrpljenih duševnih bolova, povrede ugleda, časti i dostojanstva ličnosti u iznosu od 60.000 KM nisu osnovani, prenosi BIRN.

“Drugostepeni sud je prilikom odmjeravanja ovog vida štete u dovoljnoj mjeri ocijenio specifične okolnosti konkretnog slučaja, kao što su težina krivične optužbe, dužina trajanja pritvora i mjera zabrane, nalaz i mišljenje vještaka, apelantovu životnu dob, njegove porodične okolnosti i slično, ocijenivši da iznos od 5.000 KM predstavlja adekvatnu satisfakciju za sve duševne bolove prouzrokovane neosnovanim lišenjem slobode i određivanjem mjera zabrane”, navedeno je u odluci Suda.

Murić je uhapšen i pritvoren, u predmetu kodnog naziva “Rez”, u decembru 2015. zajedno sa Elvirom Muratovićem, Semirom Salkovićem, Zulfom Alajbegovićem, Edinom Tabakovićem, Darkom Pecom, Elvirom Mašićem i Adisom Kešanom. Nakon mjesec pritvora, određene su im višemjesečne mjere zabrane, a istraga protiv njih je obustavljena u decembru 2016. godine. Murića i ostale je Tužilaštvo BiH sumnjičilo da su planirali teroristički napad koji je, kako je ranije navedeno, trebao biti izveden u Sarajevu za novu 2016. godinu, a pored njih su u akciji “Rez” bili privedeni Admir Ahmetović, Bilal Dervišić, te Nermin Ćuprija, ali su pušteni odmah nakon ispitivanja.