Odbor za hitna pitanja Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) sastaje se danas da bi razmatrao nove, zaraznije, sojeve korona virusa koje zabrinjavaju vlasti širom svijeta.

Taj odbor se obično sastaje svaka tri meseca ali ovog puta generalni direktor organizacije sazvao je članove dvije sedmice ranije da razmatraju teme koje zahtijevaju hitnu raspravu.

“Radi se o novim sojevima virusa, upotrebe potvrda o vakcinaciji i testovima za međunarodne putnike”, navodi se u saopštenju WHO-a objavljenom u Ženevi.

Komitet stručnjaka kojim predsjedava Francuz Didije Husen, sastat će se danas, a preporuke organizacije zemljama članicama će biti objavljene poslije sastanka.

Taj odbor je na svom drugom sastanku 30. januara 2020. dao savet generalnom direktoru Tedrosu Adhanomu Gebrejezusu da proglasi hitnu zdravstvenu situaciju medjunarodnog značaja, najviši nivo uzbune kada su epidemije u pitanju, što je on i uradio.

Britanski i južnoafrički sojevi koronavirusa, posebno zarazni, proširili su se u više desetina zemalja zahvaćenih novim talasom zaraza koji ni zaključavanja, policijski sat i kampanje vakcinacija ne uspijevaju da zaustave.

Prema WHO-u novi soj virusa prvo je registrovan u Velikoj Britaniji, a do sada u 50 zemalja i teritorija, dok je soj iz Južne Afrike registrovan u 20 zemalja svijeta.

Ti sojevi mogu se identifkovaiti samo sekvencom njihovog genetskog koda.