Sjednica Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Bosne i Hercegovine zakazana za danas nije održana zbog nedostatka kvoruma.

Kako je saopćio predsjedavajući Komisije Asim Sarajlić, izostanak sa sjednice ranije su najavili njeni članovi – Bariša Čolak, Sredoje Nović i Dragan Mektić.

“Ostalih devet članova Komisije je zaprimilo poziv na vrijeme”, kazao je Sarajlić, dodajući kako se sjednici odazvalo ukupno šest članova, a što je nedovoljno za rad Komisije i odlučivanje.

Inače, sjednici Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH, pored predsjedavajućeg i zamjenice predsjedavajućeg Asima Sarajlića i Borjane Krišto, odazvali su se i članovi Komisije – Marina Pendeš, Zukan Helez, Amir Fazlić i Šemsudin Mehmedović, kao i drugi pozvani dužnosnici, među kojima i ministar odbrane BiH i njegovi zamjenici.      

Kako je najavljeno, o novom terminu za održavanje sjednice njeni članovi i gosti bit će naknadno obaviješteni.

Prema najavljenom dnevnom redu na sjednici, koja je odgođena, trebala je biti razmatrana poslanička inicijative Kluba SDA – kojom predlažu da Ministarstvo odbrane BiH za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH sačini izvještaj o uslovima rada pripadnika Oružanih snaga BiH, obuhvatajući njihov službeni, lični, porodični i ukupni društveni standard, te da eventualno predloži mjere za poboljšanje standarda pripadnika Oružanih snaga BiH.

Također, trebalo je razmatrati i poslaničku inicijativu Aide Baručije, Branislava Borenovića, Dženana Đonlagića, Edite Đapo, Jasmina Emrića, Mirjane Marinković-Lepić, Saše Magazinovića i Šemsudina Mehmedovića – kojom se traži da Udarna grupa za borbu protiv trgovine ljudima i organizirane ilegalne imigracije, putem Ministarstva sigurnosti BiH i Vijeća ministara BiH, dostavi Parlamentarnoj skupštini BiH izvještaj o radu za period 2018 – 2020.

Između ostalog, na dnevnom redu bila je i Informacija o trenutnim aktivnostima koje se vode sa zemljama s kojima je Bosna i Hercegovina u pregovorima o potpisivanju sporazuma o readmisiji-realizacija zaključka Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH usvojenog na 12. sjednici.