Odluka Drugostepene disciplinske komisije u disciplinskom postupku protiv glavnog tužioca BiH Gordane Tadić očekuje se krajem ovog mjeseca ili početkom septembra, rečeno je  u Visokom sudskom i tužilačkom savjetu (VSTS) BiH.

Iz VSTS-a su naveli da je Drugostepena komisija u ovom disciplinskom predmetu određena putem DKCMS sistema, ali budući da postoji zahtjev za izuzećem, o kojem nije odlučeno, još nije određen konačan sastav komisije.

Vlado Adamović, advokat Tadićeve, rekao je Srni da je u ovom predmetu zatraženo izuzeće člana Drugostepene disciplinske komisije Mahmuta Švrake, predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Halila Lagumdžije i zamjenika predsjednika VSTS-a Sanele Gorušanović Butigan i Biljane Simeunović, kako bi se sačuvala objektivnost i spriječila pristrasnost.

Izuzeće Švrake, pojasnio je, zatraženo je nakon javno objavljenog podatka da je sa direktorom Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) Osmanom Mehmedagićem išao u centralu SDA, zbog čega smatraju da ne može biti objektivan član disciplinske komisije.

“Posjetom centrali SDA opredijelio se za spinove predsjednika stranke Bakira Izetbegovića koji stalno optužuje Tadićevu i očigledno ima intenciju da ona bude smijenjena, odnosno da utiče na Drugostepenu komisiju”, istakao je Adamović.

Adamović je dodao da su tražili isključenje predsjednika VSTS-a Halila Lagumdžije i zamjenika predsjednika VSTS-a Sanele Gorušanović Butigan i Biljane Simeunović jer su se, kako kaže, javno izjašnjavali o meritumu spora koji je sada sporan, a prije toga to je bila tema na parlamentarnoj komisiji za utvrđivanje stanja u pravosuđu.

“Tamo se raspravljalo o upotrebi CMS sistema u Tužilaštvu i tamo su se javno izjašnjavali o krivici odgovornih osoba, pa i o Tadićevoj, tako da su i u subjektivnom i objektivnom smislu oni pristrasni”, pojasnio je Adamović.

On je naveo da će sačekati odluke Savjeta u pogledu izuzeća predsjednika i zamjenika predsjednika VSTS-a i da bi nakon toga trebalo da bude formirana Drugostepena disciplinska komisija, ukoliko bude usvojena njihova žalba.

“Ukoliko se ne usvoji, onda suđenje ide dalje tako što će Drugostepena disciplinska komisija donositi odluku”, rekao je Adamović.