Još nije poznato kako će se odvijati nastava u školama na području Tuzlanskog kantona. Učenici osnovnih i srednjih škola, najvjerovatnije, od septembra će biti u školskim klupama, a konačna odluka biće poznata naredne sedmice, nakon sastanka s predstavnicima Federalnog kriznog štaba.

Među nastavnim osobljem i roditeljima vlada strah od mogućeg širenja koronavirusa.

U narednim danima trebao bi biti poznat plan o načinu održavanja nastave, koja neće biti provođena na tradicionalan način. Broj učenika u odjeljenjima će biti manji, najvjerovatnije u grupama od petnaestak učenika.

“Nižim razredima ćemo napraviti plan da dolaze svaki dan, ali će čas biti skraćen, dok će stariji razredi i srednja škola ići jednu sedmicu, a drugu sedmicu će da budu kod kuće, kada će druga grupa da bude u školi.”, kazala je ministrica obrazovanja Tuzlanskog kantona Fahreta Brašnjić.

U sedmici kada učenici ne budu u školi, nastava će se realizovati putem onlajn platforme.

Marijana Klapić je majka osnovca i srednjoškolca. Kaže da je svjesna činjenice da je direktni kontakt sa nastavnicima od presudne važnosti za obrazovanje.

“Voljela bih da krene, voljela bih da je to normalizirano, ali isto tako postoji ta bojazan za njihovo zdravlje. Nadam se da će naši stručnjaci donijeti prave odluke i da svima bude lakše, kao i nastavnicima”, kaže Klapić.

Marijana dodaje da je odgovornost i na roditeljima koji moraju educirati djecu kako da se ponašaju u školi. Za profesore je onlajn nastava bila nužno zlo sa mnogo problema, ali vraćanje u školske klupe podrazumijeva velike rizike.

“Ako se pojavi korona u učionicama, to će se rasplamsati velikom brzinom. Evo mi radimo sa tinejdžerima, oni su specifična skupina, oni vole da se grle i nemaju taj neki osjećaj za distance”, upozorava profesorica u Gimnaziji “Ismet Mujezinović” Amra Đapo.

Mnogi učenici putuju autobusima, brojne škole nemaju adekvatne uslove, što predstavlja dodatni rizik. Vlada je donijela odluku o nabavci dezinfekcionih sredstava i sapuna za škole i Univerzitet i napominju da će se mjere morati poštovati.