Samostalni sindikat državnih službenika i zaposlenika institucija Bosne i Hercegovine zatražio je što skorije usvajanje Odluke o privremenom finansiranju institucija BiH. Ako do toga ne dođe, najavljuju štrajk. 

Na dnevnom redu sjednice Vijeća ministara BiH, koja je zakazana za sutra, nalazi se i Odluka o privremenom finansiranju institucija BiH.

Ona na prethodnim sjednicama nije razmatrana zbog odsustva ministra finansija Vjekoslava Bevande, koji je, ujedno, i njen predlagač. Iz Ministarstva finansija su nam kazali da je ova odluka još prije mjesec dana upućena u Generalni sekretarijat Vijeća ministara BiH te da je spremna za dnevni red.

No, s obzirom da Vijeće ministara BiH nije usvojilo Budžet za 2019. godinu te da se institucije BiH za prvih šest mjeseci ove godine finansiraju upravo po osnovu ove Odluke, koja nije dovodila u pitanje isplate plata i nakanda, iz Sindikata državnih službenika i zaposlenika institucija BiH sada pitaju šta će se dogoditi sa platama i naknadama za juli – septemmbar 2019. godine. Iz Sindikata navode da su još prošlog ponedjeljka uputili poziv Vijeću ministara, Predsjedništvu BiH i Visokom predstavniku da se očituju o tome šta će se dogoditi sa ovom Odlukom.

Hoće li se ona naći na dnevnom redu sutrašnje sjednice Vijeća ministara, pokušala je saznati Arijana Misimović

IZVOR: BHRT