U Sudu BiH održano je ročište Osmanu Mehmedagiću, direktoru Obavještajno sigurnosne agencije BiH, nakon što je jučer Tužilaštvo BiH zatražilo za njega jednomjesečni pritvor, javlja reporter BHRT-a. Odluka će biti donesena u zakonskom roku.

Mehmedagić je jučer iz pritvorske jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo predat u nadležnost Tužilaštva BiH na osnovu čijeg naloga je i uhapšen.

Tužilaštvo je pritvor zatražilo zbog, kako su naveli, opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, kao i zbog toga što bi puštanje osumnjičenog na slobodu moglo prouzročiti uznemirenje javnosti i građana, s obzirom na to da su već evidentirani elementi narušavanja sigurnosti povezani s lišenjem slobode navedenog osumnjičenog.

Osman Mehmedagić je pod istragom Tužilaštva BiH zbog krivičnih djela zloupotrebe položaja ili ovlasti, krivotvorenja isprave i pranja novca.

Tužilaštvo BiH nastavlja intenzivnu istragu u predmetu, naveli su iz Tužilaštva BiH.

Podjsetimo, Osmana Mehmedagića uhapsili su prije dva dana policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo u čijim prostorijama je saslušan i prebačen u pritvorsku jedinicu.

Dan poslije je predat u nadležnost Tužilaštva BiH koje je zatražilo jednomjesečni pritvor.

Direktoru Obavještajno sigurnosne agencije BiH stavlja se na teret da je krivotvorio diplomu kojom je konkurisao za funkciju koju obavlja, ali i zbog sumnjivih transakcija prilikom kupovine dvije kuće u Sarajevu.