Odluku Vlade Federacije BiH o određivanju visine marže za pojedine osnovne životne namirnice i druge namirnice je potrebno korigovati da bi i trgovci bili zadovoljni, a konačna odluka će se znati vjerovatno znati u četvrtak, na sljedećoj sjednici Vlade, odlučeno je danas na sastanku predstavnika Vlade Federacije BiH i Udruženja poslodavaca FBiH.

“Bilo je govora o evaluaciji i implementaciji odluke Vlade o marži osnovnih životnih namirnica, da se optimizuje. da niko ne bude na gubitku”, rekao je nakon sastanka Federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović.

On je dodao da je trgovina sektor koji hrani preko pola miliona građana, te da je osim što je potrebno brinuti o životnom standardu građana, potrebno da i trgovci budu zadovoljni.

Predstavnik poslodavaca FBiH Smailbegović Adnan, smatra da odlika Vlade nije prihvatljiva za trgovce, te da je potrebno da se koriguje.

“Razgovarali smo zašto odluka nije prihvatljiva za nas. Treba korigovati odluku, da bude prihvatljiva bar u minimumu za trgovce”, kazao je Smailbegović.

On je dodao da će se Udruženje poslodavaca redovno sastajati sa Vladom, te praviti korekcije ukoliko je potrebno.

Na konfereciji je rečeno i da će se obustaviti i kažnjavanje poslodavaca od strane inspekcije do četvrtka.