Upravni odbor Kompenzacionog fonda Republike Srpske odobrio je 7.257.600 KM bez PDV-a, odnosno 8.491.392 KM sa uključenim PDV-om, za nabavku 160.000 doza vakcina protiv Kovid-19 za vakcinaciju 80.000 lica.

Na sjednici je prihvaćena informacija o potrebi obezbjeđivanja finansijskih sredstava za nabavku dodatnih količina vakcina za sprovođenje procesa vakcinacije protiv Kovid-19 u RS, a Institut za javno zdravstvo RS zadužen je da izvrši nabavku vakcina.

Upravni odbor Kompenzacionog fonda RS upoznao se sa informacijom o potrebi za dodatnim sredstvima za nabavku testova za dokazivanje antitijela anti-SARS-CoV-A (IgM i IgG).

“Odobravaju se novčana sredstva u ukupnom iznosu od 300.000 KM sa uračunatim PDV-om za nabavku testova za dokazivanje antitijela anti-SARS-CoV-A – IgM i IgG”, saopšteno je iz Vlade RS.

Osim toga odobrena je isplata u ukupnom iznosu do 6.000.000 KM za potrebe sufinansiranja kapitalnih investicija u poljoprivrednoj proizvodnji, u svrhu finansijske pomoći proizvođačima i prerađivačima za saniranje posljedica izazvanih koronavirusom.

“Isplata će se vršiti na osnovu pojedinačnih rješenja koje će za svaki poslovni subjekat i fizičko lice donijeti Agencija za agrarna plaćanja u skladu sa Pravilnikom o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za kapitalne investicije u poljoprivrednoj proizvodnji koje je donijelo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede”, istakli su u saopštenju.

Odobrena je i isplata 168.079 KM u svrhu finansijske pomoći za saniranje posljedica izazvanih koronavirusom po osnovu iskorištenih turističkih vaučera u periodu 1. do 28. februara ove godine za 31 poslovni subjekat.

Utvrđen je prijedlog Uredbe o dodjeli sredstava za saniranje posljedica pandemije virusa korona za mart 2021. godine, koji će biti dostavljeni Vladi RS na razmatranje i usvajanje.

“Uredbom se uređuju korisnici sredstava, uslovi za dodjelu sredstava, kao i druga pitanja od značaja za ostvarivanje prava na dodjelu sredstava za saniranje posljedica pandemije virusa korona za mart. Predložena uredba proizašla je iz potrebe da se pomogne privrednim subjektima i drugim pravnim licima koji nisu mogli obavljati registrovanu djelatnost u martu 2021. godine duže od pet dana, u cilju saniranja posljedica pandemije koronavirusa na njihovo poslovanje”, naveli su u saopštenju.