U Banskim dvorima održana je prva sjednice nove Hrvatske vlade za koju je premijer Andrej Plenković sinoć od Hrvatskog sabora dobio natpolovičnu većinu od 76 glasova zastupnika.

Na početku sjednice Plenković se zahvalio biračima koji su im ukazali povjerenje na parlamentarnim izborima održanim 5. srpnja te poručio kao će u narednom četverogodišnjem mandatu Vlada predano raditi na ispunjavanju svog programa.

Ministar zdravstva Vili Beroš iznio je posljednje aktualne podatke na 151. dan od pojave koronavirusa u Hrvatskoj istaknuvši kako je u Hrvatskoj trenutno 1.032 aktivnih slučajeva, a 139 osoba je na bolničkom liječenju, dok ih je devet na respiratoru.

“Službeno je u 24 sata zabilježen 81 novi slučaj, a od početka epidemije preminulo je 128 osoba, od čega osam u posljednjem tjednu. Postotak pozitivnih u odnosu na broj testiranih je 4,31 posto”, izvijestio je Beroš.

“Iako je epidemiološka situacija pod kontrolom, ne smijemo biti zadovoljni jer smo pokazali da možemo bolje”, poručio je Beroš.

Među glavnim točkama današnje sjednice, uz stanje u Hrvatskoj vezano uz koronavirus, je i nacrt prijedloga zakona o obnovi Grada Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije nakon potresa.

U izradi nacrta zakona koji treba osigurati temeljne principe organizirane obnove, s ciljem da se očuva povijesna i umjetnička vrijednost Grada Zagreba sudjelovali su arhitekti, povjesničari umjetnosti, konzervatori, građevinari, poslovna udruženja, komore, građani i predstavnici Grada Zagreba, kazao je premijer.

“Konstrukcijska obnova išla bi prema modelu da 60 posto financira Vlada, 20 posto jedinice lokalne samouprave i 20 posto vlasnici”, istaknuo je premijer Plenković.

Formirat će se i fond za obnovu za prikupljanje sredstava, dodao je Plenković

Nova Hrvatska vlada ima 16 ministarstava, pet manje nego u prethodnom mandatu.