Na edukativnoj tribini “Žene su temelj društva” održanoj danas u Širokom Brijegu okupile su se mnoge poznate bh. žene koje su posvjedočile o svomu uspjehu kroz karijeru.

Govoreći o ovom događaju, širokobriješki gradonačelnik Miro Kraljević, koji je i pokrovitelj ove tribine, kazao je kako žene ne treba previše podupirati jer se one znaju izboriti za svoja prava.

“Mislim da žene danas uživaju puno više prava, pa smo i mi malo bolji, slobodniji i dajemo im više podrške nego prije. Naše žene su uvijek bile nosioci porodice i ova tema odgovara tome”, kazao je Kraljević.

Poznata mostarska odvjetnica Nada Dalipagić, zatim mlada preduzetnica i diplomirana ekonomistkinja Sanja Bošnjak, član Upravnog odbora Poslovnih žena u BiH Ivana Bunoza, predsjednica Udruge osoba s invaliditetom u Zapadnohercegovačkoj županiji Zora Mikulić, voditeljka pravnog odjeljenja u SPARK-u Danijela Marić, preduzetnica Radmila Lučić i druge poznate žene učestvovale su na ovoj tribini.

“Dok sam bila mlađa, moje koleginice i prijateljice su maštale da budu glumice ili stjuardese. Ja sam uvijek htjela biti sudac i to mi se nekako ostvarilo. Nikada sebe nisam vidjela nigdje drugo nego ovdje, posebno zato što sa mnom radi moja mlađa kćer, a starija je sudac”, kazala je Dalipagić.

Član Upravnog odbora poslovnih žena u BiH Ivana Bunoza kazala je kako je žensko preduzetništvo u BiH tek u povojima, ali da se to može promijeniti ovakvim radionicama.

“U BiH postoji mnogo žena koje su uspješne u onom što rade, ali anonimne, no to bi se ovakvim radionicama moglo promijeniti”, kazala je Bunoza.

Mlada preduzetnica Sanja Bošnjak, koja se bavi proizvodnjom nakita, kazala je kako su prepreke ženama u preduzetništvu danas komentari drugih.

“Ako imate pravi proizvod, onda će vas mnogi prepoznati, a to vidimo i po ovom događaju, jer nas je očito neko prepoznao i pozvao”, kazala je Bošnjak, dodavši da se iz ljubavi odlučila prema ovom poslu.

Tribinu je organizovala Komisija za ravnopravnost polova Grada Širokog Brijega u prostorijama Gradske biblioteke.