Pripadnici EUFOR-a u vojnoj bazi Butmir održali su vojnu vježbu ”Brzi odgovor 2019”, kojom se provjerava sposobnost EUFOR-a da izvrši brzo pojačavanje snaga u Bosni i Hercegovini, s dijelom rezervnih snaga koje se u visokoj pripravnosti nalaze u zemljama partnerima.

Vježba se izvodi u saradnji s vlastima Bosne i Hercegovine, agencijama za provođenje zakona i Oružanim snagama BiH, a cilj joj je iskazati potpunu posvećenost EUFOR-a održavanju mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini.

Jednočasovnom simulacijom vojne vježbe pripadnici EUFOR-a i drugih vojnih jedinica u vojnoj Bazi u Butmiru pokazali su sposobnost brzog djelovanja i rješavanja zahtjevnih i opasnih situacija. Senad Mašović, general-pukovnik oružanih snaga Bosne i Hercegovine, istakao je kako su ovakve vježbe neophodne da se bezbjednost u našoj zemlji podigne na veći nivo.

“Sigurnost je danas osnovno pitanje kako za državu tako i za pojedinca. Sigurnost ne dolazi sama po sebi, ona se gradi, u nju se investira. Najbolji način kako unaprijedisti sigurnosni ambijent jest provođenje vojnih vježbi, kako međunarodnih tako i domaćih aktera, koji imaju obavezu i nadležnost da štite i unapređuju sigurnosni ambijent”, istakao je Mašović.

Osim pripadnika oružanih snaga Bosne i Hercegovine, u vojnoj vježbi učestvovale su i vojne jedinice iz Austrije, Bugarske, Grčke i Ujedinjenog Kraljevstva. “Brzi odgovor” je redovna vojna vježba koja se održava svake godine.