Pred Odjeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu održano je pripremno ročište u postupku protiv Osmana Osmanovića, optuženog za ratni zločin na području Brčkog, na kome se on izjasnio da nije kriv.

Osmanović je optužen da je u ljeto 1992. godine počinio ratni zločin nad civilima i ratnim zarobljenicima u logoru “Rasadnik” u Gornjem Rahiću, na području Brčkog.

Osmanovićev advokat Đorđe Dozet je rekao kako se Osmanović izjasnio da ne priznaje nijedno krivično djelo koje mu se stavlja na teret.

Istakao je da se nada da će sudski proces ići brzo.

Osmanović je bivši pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i uhapšen je u novembru prošle godine na prelazu Sremska Rača između BiH i Srbije, nakon što su protiv njega podnesene krivične prijave zbog sumnje u počinjenje ratnog zločina.

Potom je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podnijelo Ministarstvu pravde Bosne i Hercegovine prijedlog da se institucijama Srbije uputi molba za izručenje Osmanovića, jer Posebno odjeljenje za ratne zločine Tužilaštva radi na predmetu koji se odnosi na navedenog osumnjičenog.

Kao razloge za izručenje BiH su naveli i to što su zločini počinjeni na teritoriji BiH, žrtve su državljani Bosne i Hercegovine, dokazi i svjedoci takođe se nalaze u BiH, a i Osman Osmanović je bh. državljanin.