Početkom proljeća, navikli smo da počinju i brojne kulturne manifestacije, ali i privredne. Ovog proljeća to nije slučaj budući da su zbog pandemije korona virusa prolongirane ili u potpunosti otkazane brojne manifestacije. Hercegovina je tako za sada ostala bez četiri značajne manifestacije. Ipak, nade ima da do kraja godinu budu ipak održane.

Kraj je aprila i do sada su, u normalnim uslovima, trebale biti završene dvije manifestacije u Mostaru – Međunarodni sajam privrede i Mostarska liska. Mostarsko proljeće je ovog ponedjeljka trebalo biti otvoreno, a na pragu je bio i još jedan Večeranjkov pečat. Ipak, pandemija je učinila svoje, te vrata manifestacija nisu niti otvorena. Nada ipak nije umrla jer organizatori pokušavaju naći model za drugačiji način održavanja manifestacija.

JOSIP MUSELIMOVIĆ, počasni predsjednik Matice hrvatske Mostar

„Ozbiljno radimo na izradi monografije kojom će biti obilježeno 20 godina Mostarskog proljeća i pripremamo takođe obilježiti 100. broj od izlaska časopisa „Motrišta“. Od programa koji su bili planirani, a koje je moguće izvesti bez prisustva publike ili uz neki najmanji broj ljudi, učinićemo to što budemo mogli“.

DALFINA BOŠNJAK, direktorica Mostarskog sajma privrede

„Promišljamo dal’ to da ostavimo za 10.mjesec, potkraj godine. Nama je se to učinilo zgodno, ovako 10. mjesec, jer nam je i berba grožđa, pa bismo to zaokružili u jednu cjelinu, ali ako se i ne mogne, šta sad. Idemo dalje, radićemo sljedeću godinu, naši izlagači ostaju uz nas“.

ADNA MRGAN, portparol u Narodnom pozorištu Mostar

„Selekcija je već završena. Preko 90% organizacijskih i tehničkih stvari za Festival su spremne, ali bilo bi nerealno govoriti da li će to biti tačno u junu ili ne, ali vjerujemo, ako ne do kraja ove sezone, da će se Mostarska liska 2020. održati početkom naredne sezone“.

Prema najavama, Mostarsko proljeće je trebalo ove godine imati najbolji program do sada. Velika su očekivanja bila i od Sajma privrede, a jasno je da Mostarska liska, kao ni do sada, ni ove godine ne bi podbacila.

Kulturni radnici našli su način kako doprijeti bar do dijela publike. Onlajn prezentacije različitih događaja postale su popularne. Bez obzira na promijenjen pristup, jasno je da će ova situacija ostaviti ogromne ekonomske ožiljke. Jedino još nije jasno kolike.

Pune ruke posla imaju i lideri Večernjeg lista, budući da već osmišljavaju novi model održavanja ovogodišnjeg Večernjakovog pečata. Osim dosadašnje saradnje s BHRT-om koja je neupitna, ostali bi detalji trebali biti poznati za oko dvije sedmice.