Službenici Uprave za indirektno oporezivanje su prilikom kontrole teretnog motornog vozila na putnom pravcu Sarajevo – Konjic privremeno oduzeli 3.918 paklica cigareta koje nisu bile obilježene akciznim markicama UIO, tržišne vrijednosti 20.550 KM.

“Kao i prije nekoliko dana, službenici Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja UIO iz regionalnog centra Sarajevo, otkrili su identičan način krijumčarenja cigareta koje su bile namijenjene “crnom tržištu” u Bosni i Hercegovini. U teretnom motornom vozilu bile su urađene posebne pregrade koje su služile za krijumčarenje akcizne robe bez markica”, saopšteno je iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Protiv lica kod kojeg je pronađena i oduzeta navedena akcizna roba, ovlašteni službenici UIO podnijeti će Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu Tužilaštvu BiH.

I ova zaplijena rezultat je akcije “Stop švercu” koju je pokrenula Uprava za indirektno oporezivanje, a s ciljem sprječavanja nelegalnog prometa duhana, duhanskih prerađevina te bilo kakvog oblika nezakonite trgovine i utaje indirektnih poreza.