Bitka koja se vodi na suzbijanju koronavirusa u Bosni i Hercegovini uticala je na svakoga, ali su neke kategorije društva više od ostalih pogođene ograničenjima u vezi sa epidemijom, izjavila je šef Misije OEBS-a u BiH ambasador Ketlin Kavalek, predstavljajući izvještaj o odgovoru na krizu uzrokovanu pandemijom.

Kavalek je istakla da su, u odgovoru na epidemiju, neke politike djelovanja koje su usvojile vlasti BiH imale nesrazmjeran uticaj na ugroženije kategorije stanovništva.

“Od ključnog značaja je naučiti lekciju iz ovog iskustva kako bi imali smjernice za izradu i sprovođenje budućih mjera”, navela je Kavalek.

Izvještaj ukazuje na činjenicu da su neke hitne mjere u BiH pokrenule ozbiljnu zabrinutost za ljudska prava, koja je, takođe, bila i test za ostale demokratske zemlje.

“Na primjer, potpuna zabrana kretanja lica iznad 65 godina i ispod 18 godina starosti u Federaciji BiH ustanovljena je kao kršenje prava na slobodu kretanja i proglašena neustavnom od Ustavnog suda BiH, 22. aprila 2020. godine”, navedeno je u izvještaju.

U izvještaju je navedeno da u vanrednoj situaciji epidemije nije nerazumno privremeno ograničiti izvjesne slobode kako bi se zaraza stavila pod kontrolu, ali da, međutim, nisu dovoljno bile uzete u obzir moguće nenamjerne posljedice izvijesnih mjera po ugrožene kategorije.

Izvještaj Misije OEBS-a u BiH sadrži preporuke o tome kako poboljšati ove odgovore u budućnosti.