Republika Srpska će kupiti veće količine pšenice, kukuruza i soje na domaćem tržištu, odlučio je Krizni štab za vanredne situacije.

Iz Vlade uvjeravaju da nema poremećaja na tržištu kada je riječ o snabdjevenosti osnovnim životnim namirnicama. Međutim, posljedice zbog epidemije koronavirusa već trpi dio građana, koji je ostao bez prihoda.

Drugi dan Akram Tai dolazi po pomoć u javnu kuhinju humanitarne organizacije „Mozaik prijateljstva“. Uz ručak dobio je brašno, šećer i ulje. Novi je korisnik, jer je zbog epidemije koronavirusa ostao bez jedinog prihoda.

AKRAM TAI

Imao samo podstanare pa su mi oni plaćali, sad su otišli svako svojoj kući, tako da sam ostao bez prihoda, a penzioner nisam.

Ova javna kuhinja više ne može da udovolji svima koji joj se obraćaju. Uz svakodnevne obroke za redovnih 1075 korisnika sve veći je broj novih građana u potrebi za osnovnim životnim namirnicama. Apeluju na sve koji mogu da pomognu i zahvaljuju onima koji su to već učinili.

MIROSLAV SUBAŠIĆ, HO “Mozaik prijateljstva”

Jako puno ljudi nema čime da kupi hranu plus hrane je manje u prodavnicama i odmah dolaze u javnu kuhinju. Tako da vam kažem da mi podijelimo 300 hljebova, na stotine litara ulja, brašna, šećera itd.

Kako bi spriječila paničnu kupovinu i nestašicu na tržištu, Vlada je ograničila količine osnovnih životnih namirnica koje građani mogu da kupe u marketima.

Vlada je odlučila i da na domaćem tržištu nabavi 15 hiljada tona pšenice, deset hiljada tona kukuruza i pet hiljada tona soje. Nije jasno da li po Zakonu o interventnim nabavkama, jer zvanično ozbiljnog poremećaja na tržištu nema, što je osnov za aktiviranje ovog Zakona donesenog nakon što su Robne rezerve otišle u stečaj.

ZORAN PAVLOVIĆ, ekonomista

Nije dobro da se dozvolilo da nemamo robne rezerve u RS imajući u vidu potrebe stoke, jer to su životinje koje imaju redovne potrebe za nabavkom hrane i za čitav proces proizvodnje mesa za potrebe građana.

Za sada nema znajačajnije nestašice nekog od proizvoda iz grupe osnovnih životnih namirnica, a i trgovci i zvaničnici uvjeravaju da je neće ni biti. Tome bi mogle pridonijeti i posljednje odborene nabavke u ime Vlade RS.