Nakon medijskih natpisa da je visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Valentin Incko tražio od američkog predsjednika Džozefa Bajdena uvođenje sankcija za nekoliko zvaničnika iz Republike Srpske, iz OHR-a su za BHRT rekli da je to pitanje još u početnoj fazi, ali da veličanje ratnih zločinaca ne smije da se toleriše.

Mediji su prenijeli da je Incko od Bajdena tražio uvođenje sankcija za poslanike u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Nenada Nešića i Nenada Stevandića, te predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljka Čubrilovića.

“Ne mogu komentarisati pitanje sankcija s obzirom da je to još uvijek u početnoj fazi. Jasno je, međutim, da izabrani zvaničnici ni u kom slučaju ne smiju vječno i nekažnjeno veličati i odlikovati osuđene ratne zločince, uprkos međunarodnim presudama i suprotno duhu i slovu Dejtonskog mirovnog sporazuma”, istakao je Incko.

Dodao je da, isto tako, lokalni zvaničnici ne smiju tolerisati veličanje osuđenih ratnih zločinaca u svojim gradovima ili opštinama, bez obzira na to ko je za to odgovoran, te moraju preduzeti korake da se situacija ispravi kada je riječ o muralima, transparentima, spomen-pločama i drugim javnim oblicima njihovog veličanja.