Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valenin Incko upozorio je zvaničnike Tuzlanskog kantona da su ugrozili vladavinu prava i neometano funkcionisanje kantonalnih institucija. Incko je pojasnio gdje su obje parlamentarne grupe i kantonalna Vlada pogriješili. Traži hitnu sjednicu Skupštine Tuzlanskog kantona i donošenje ključnih odluka od značaja za građane.

Nova parlamentrana većina u Skupštini Tuzlanskog kantona zanemarila je važeći Ustav Tuzlanskog kantona i sazvala vanrednu sjednicu Skupštine 31-og decembra, a ustav je ignorisala i kantonalna Vlada kada je istog dana proglasila vanredne prilike i suspendovala rad Skupštine. Ovo je ključna ocjena Visokog predstavnika Valentina Incka u pismu kojim je protumačio dešavanja u Tuzlanskom kantonu. Incko je pojasnio novoj parlamentarnoj većini da sjednicu Skupštine može sazvati zamjenik predsjednika samo ako je predsjednik to odbio ili je spriječen da sazove sjednicu Skupštine.

“Niti jedan od ova dva uslova nije bio ispunjen kako bi se omogućilo da zamjenik predsjednika Lejla Vuković sazove paralelnu sjednicu. Ovaj događaj nije ispunio neophodne zakonske uslove da bi se ista smatrala sjednicom Skupštine, pa se shodno tome akti doneseni na toj sjednici ne mogu smatrati validnim”, rekao je Incko.

Incko je također upozorio predsjednika Skupštine Tuzlanskog kantona Žarka Vujovića da se postupak pokretanja zaštite vitalnog nacionalnog interesa treba koristiti odmjereno i u svrhu zaštite legitimnih interesa naroda. Politička smjena, zaključuje Incko, ne mora nužno otvoriti ova pitanja. Vujović se zahvaljuje na brzoj rekaciji OHR-a, ali smatra da bez sudskog epiloga ove političke krize političari neće naučiti ništa.

ŽARKO VUJOVIĆ, predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona

„Naučena je lekcija za sve, ako mi mislimo. Ako iz sudskog epiloga, koji ne prejudiciram hoće li ga biti ili neće biti, ako se izađe iz toga da ništa nije bilo, onda će to biti presedan koji, ali ako dođe neki optužni nalog i neko po tome bude odgovarao, vjerovatno nikada nikome ni na jednom dijelu Bosne i Hercegovine neće pasti na pamet da radi protuustavno“, rekao je Vujović

Vujović je potvrdio da će sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona, na kojoj se treba usvojiti kantonalni budžet za ovu godinu, biti sazvana u petak 15- og januara. Nekolicina lidera nove parlamentarne većine, od kojih smo tražili komentar OHR-ove rekacije, nije željela to komentirati ili su bili nedostupni na naše pozive.

Dvojica SBB-ovih ministara u Vladi Tuzlanskog kantona, Edin Buševac, ministar trgovine, i Elvir Rožnjaković, ministar prostornog uredjenja, podnijeli su ostavke. Interesanto je da se oni u obrazloženju svojih ostavki pozivaju na volju parlamentrane većine, koja je smijenila Premijera i sve ministre na sjednici koju je OHR ocijenio nelegalnom.