Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić pridružit će se u Ohridu sastanku, na kojem su juče počeli razgovori između predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Sjeverne Makedonije i Albanije, Zorana Zaeva i Edija Rame o inicijativi za slobodan protok ljudi, robe, usluga i kapitala.

Njih trojica sinoć su utvrdili deklaraciju sa spiskom prioriteta i mjera za unapređenje regionalne saradnje, saopštila je Vlada Sjeverne Makedonije. Ta deklaracija, kako je saopšteno, dolazi poslije njihovog prethodnog zajedničkog sastanka u Novom Sadu.

“Osnova deklaracije je saradnja, zajedničko angažovanje i eliminisanje svih prepreka slobodnom kretanju ljudi, roba, usluga i kapitala, kao doprinos građanima svih zemalja regiona u postizanje zajedničkog krajnjeg cilja – punopravnog članstva u Evropskoj uniji”, saopšteno je u Skoplju.

Očekuje se da to dovede do slobodnog kretanja građana tri države samo s ličnim kartama i da se omogući efikasniji rad vlasti na graničnim prelazima.

U deklaraciji se najavljuje mogućnosti otvorenog tržišta i poslovnih inicijativa u cijelom regionu, bez obzira na sjedište preduzeća, što bi doprinijelo zapošljavanju i podstaklo razvoj. Ta inicijativa, navodi se u saopštenju, otvara mladima velike mogućnosti povezivanja po ugledu na evropski model implementacije standarda Evropske unije s ciljem ekonomskog napretka zemalja Zapadnog Balkana i sveukupne demokratske transformacije.

U Ohridu će danas biti održan radni dio sastanka lidera Zapadnog Balkana. Predviđeno je i plenarno zasjedanje lidera zemalja Zapadnog Balkana sa predstavnicima Evropske unije, Savjeta za regionalnu saradnju, Svjetske banke i Evropske banke za obnovu i razvo.

Na prvom sastanku, 10. oktobra u Novom Sadu, Vučić, Rama i Zaev su potpisali deklaraciju o namjerama za uspostavljanje takozvanog Malog Šengena i saglasili se da razgovore o tome nastave u Ohridu. Cilj “Malog Šengena” je da se u regionu osigura ostvarivanje četiri međunarodno prihvaćene ključne slobode: kretanja ljudi, roba, usluga i kapitala.

Predsjednik Kosova Hašim Tači odbio je učešće na Ohridskom samitu, zato što je Srbija, kako je rekao, zaobišla Kosovo na prvom samitu ove regionalne inicijative. Crnu Goru će predstavlajti ministrica ekonomije Dragica Sekulić.