Blizu 27.000 državljana Australije želi se vratiti u svoju zemlju, ali zbog Kovid-19 mjera, broj ljudi koje zemlja prima svake sedmice ograničen je na 4.000. Očekuje se da će ovaj broj biti povećan na sastanku kabineta na kojem će učestvovati pokrajinski i regionalni premijeri, a glavna tačka dnevnog reda će biti pandemija Kovid-19.

Sastanku će putem videolinka prisustvovati i australijski premijer Skot Morison.

Prema podacima Ministarstva zdravlja, u posljednja 24 sata na Novom Zelandu nije zabilježen nijedan novi slučaj zaraze koronavirusom.

U saveznoj državi Viktorija u Australiji od posljedica zaraze koronavirusom preminulo je još pet osoba, čime je ukupan broj smrtnih slučajeva u cijeloj zemlji dostigao 837.

Danijel Endrjus, premijer Viktorije, rekao je da ta savezna država ima najveći broj slučajeva zaraze koronavirusom i broj smrtnih slučajeva na nivou cijele Australije.

Istakao je da je zabilježeno još 45 novozaraženih te pet novih smrtnih slučajeva. Apelovao je na građane da se testiraju na prisustvo koronavirusa čak i kada osjete i najblaže simptome.

Broj umrlih od posljedica Kovid-19 u Viktoriji dostigao je 750, a u cijeloj zemlji 837.

Od početka pandemije u Australiji su zabilježena ukupno 26.864 slučaja zaraze od kojih se oporavilo 23.787. Broj aktivnih slučajeva trenutno iznosi 1.299, od kojih je 127 hospitalizovano.